У МОЗ пояснили, кому не можна вакцинуватися від COVID-19

Фото: мережа Інтернет

У МОЗ дали роз’яснення, кому не можна вакцинуватися від COVID-19. Відсоток людей, що мають протипоказання до введення вакцини від коронавірусу, мінімальний, повідомив головний санлікар України Ігор Кузін.

Також зауважили, що протипоказання до вакцинації від COVID-19 мають менш як 1% українців – МОЗ.

Протипоказання до введення вакцини слід розрізняти. Є так звані абсолютні медичні протипоказання – ситуації, коли вакцину ні в якому разі не вводять людині.

Перелік абсолютних медичних протипоказів є затвердженим, але від людини до людини він буде відрізнятися, і це буде оцінюватися сімейним лікарем, зазначив він. Назвати якісь універсальні протипокази неможливо, тому що вони доволі сильно залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні ж протипокази, нагадав Кузін, до кожної вакцини зазначені в інструкції.

“Не треба плутати деякі поняття. В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей. Більша кількість людей вважає, що має якісь медичні протипокази. Але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним протипоказом до вакцинації від коронавірусу”, – пояснив Кузін.

Головний санлікар навів приклад серцево-судинних хвороб і зауважив, що це не протипоказання, а, навпаки – показання для проведення вакцинації. Людина, яка має важкі супутні хвороби, потенційно в тяжчій формі переносить коронавірус. Але він також наголосив, що при наявності захворювань краще проконсультуватися з сімейним лікарем перед щепленням.

Читайте також: Понад 600 нових хворих на Covid-19 за добу зареєстрували медики на Тернопільщині

Exit mobile version