З березня в Україні підвищили пенсії: кому і наскільки (Наживо)

Фото: мережа Інтернет

Кабінет міністрів України схвалив постанову про індексацію пенсій з 1 березня 2021 року. Усього уряд підвищить пенсії для восьми мільйонів українців. Мінімальне підвищення виплат становитиме 100 гривень, але в середньому пенсії зростуть на 308 гривень. Для людей, що мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків), мінімальні пенсійні виплати збільшать до 2 200 гривень.

Збільшення пенсійних виплат у березні стосуватиметься громадян, які отримують пенсію за віком, у зв’язку з інвалідністю, у зв’язку з утратою годувальника та за вислугою років (медпрацівники та вчителі, чий стаж становить не менше ніж 30 років роботи за професією). Більш детально – у відеоматеріалі.

Трансляція НАЖИВО. Переглянути відео Ви можете також на сторінці “Файного міста” у Фейсбук.

Що таке індексація пенсії?

Це збільшення розміру пенсійних виплат, що встановлюється з урахуванням зростання інфляції та збільшення середньої зарплати за три попередні роки. Її розраховують за спеціальною формулою: 50% від показника зростання споживчих цін (у 2020 році він становив 5%) плюс 50% від збільшення середньої зарплати в Україні (це приблизно 17%). Отже, індексація становить (5%+17%)/2) ㅡ 11%. 

Так, рівень індексації не змінився цього року. У травні 2020 року Мінсоцполітики також проводило індексацію пенсій на 11%, завдяки чому виплати зросли у середньому на 400 гривень.

Водночас у 2021 році міністерство планує ще два підвищення пенсій: у липні та в грудні. Усього на витрати Пенсійного фонду у 2021 році в держбюджеті заклали 195 мільярдів гривень.

Читайте також: Немає стажу – не буде пенсії: хто і скільки отримуватиме в 2021 році (Наживо)

Exit mobile version