Колекцію витинанок художника-декоратора відкрили у художньому музеї Тернополя

Фото: Тернопільський обласний художній музей

У виставковому залі Художнього музею відкрили виставку орнаментів-витинанок “По контуру ліній”. Автор 52-х творів – художник-декоратор Михайло Копчак. Це перша персональна виставка митця.

  Автор експериментує з кольором тла та кількістю шарів паперу, які утворюють зображення.  У підсумку маємо  складні геометричні та  стилізовані квіткові  оригінальні  витинанки, які вражають композиційною та технічною довершеністю”, – повідомили  працівники музею.

Широкої популярності витинанка в Україні набула в 19-20 ст. Витинанки – один із видів українського народного декоративного мистецтва. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем, з білого і кольорового паперу, які використовували для прикраси стін, вікон, печей.

Довідка: Михайло Копчак народився 27 травня 1981 року в Тернополі. З 1989-1996 рр. навчався в Тернопільській середній загальноосвітній школі №26. Під час навчання приймав активну участь в шкільній самодіяльності та художньому гуртку. З 1996-1999 р.р. навчався в Тернопільському технічному коледжі ТНТУ на факультету ВШП. У 2002 р. вступив до Львівської Національної Академії Мистецтв на факультет «Сакральне мистецтво». У 2008 р. брав участь у розписі інтер’єру церкви Володимира і Ольги у Львові. З 2012 р. і дотепер працює в Тернопільському обласному академічному театрі актора і ляльки на посаді художника – декоратора.

Виставка триватиме до Нового Року та впродовж Різдвяних Свят.

За матеріалами провідного наукового співробітника ТОХМ Оксани Мацьків.

Читайте також:

Exit mobile version