Конфлікт щодо картин Івана Марчука: нові подробиці – коментує Лановецький міський голова

Порожніми залишилися стіни музею Івана Марчука у школі села Москалівки, що в Кременецькому районі. Невідомі прийшли в музей і почали знімати картини, – про це повідомляють працівники школи. Про цю ситуацію одразу повідомили міського голову Ланівців.

До мене передзвонили люди, які перебували тут, і сповістили, що двоє невідомих осіб знімають картини і пакують їх у будівельну пінку з аргументацією: “Нам Іван Степанович дозволив і сказав знімати картини. Ми їх звідси вивозимо”. “Добре, – кажу, – Іван Степанович Марчук дозволу на вивіз картин не давав, це раз. Ви перебуваєте в комунальній установі Лановецької міської ради і вам сюди дозволу заходити ніхто не давав. Представтесь, будь ласка, покажіть свої посвідчення”. Ніяких посвідчень, нічого, вони просто сказали: “Мені байдуже, – ну, вони по-іншому говорили. – Ми ті картини сьогодні заберемо. Що ви тут не робили би, ті картини звідси поїдуть, я тобі сказав”. На що ми відповіли: “Ми не проти передати, але офіційно. Якщо буде дозвіл Івана Степановича, тоді говоримо”. “Байдуже, ми пакуємо. Хочеш мати проблеми, зараз тут будеш нам робити, будеш виносити нам самі картини. І все”, – розповідає міський голова Ланівців Роман Казновецький.

Міський голова Ланівців каже, довелося викликати у музей школи працівників поліції. Хоча осіб, які виносили картини, це не зупиняло.

І ми відреагували, попередили, що викличемо поліцію. Вони: “Ну окей, викликайте”. Ми викликали поліцію. Поліція приїхала. Попросила залишити приміщення до приходу Івана Степановича. Вони те ігнорували. Дочекалися Івана Степановича. Я його запитав прямо: “Ви даєте добро на вивіз картин? Ви хочете це робити свідомо?” “Так, я це хочу зробити. Нехай вони забирають ті картини”. Кажу: “Оформляємо належним чином, робимо акт прийому-передачі, описуємо картини, передаємо вам, щоб потім не було претензій, що ми як міська рада десь не вберегли картини”. Тобто ми знаємо, як ситуація розігрується, тобто тихенько забрали. Не дай Боже, щось з Марчуком сталося, завтра приїжджають: “Де наші картини?” А ми що, розводимо руки, в нас картин немає. Віддайте нам, будь ласка, майно. Ми зробили офіційно. Передали, – каже Роман Казновецький.

Перші відвідувачі завітали в музей у 2010 році. Діти з Лановеччини неодноразово їздили до Івана Марчука в Київ і привозили звідти картини, які їм дарував художник.

В Києві дітям Іван Степанович дарував картини, вони їх сюди привозили, наповнювали музей. Сам неодноразово сюди приїжджав і навіть у нас є в книжці “Альманаховий лан”, де прописано, що Іван Марчук дарує музеєві картини. Є фото, чітко показано. Тобто це питання постійного, тривалого наповнення музею його картинами за його погодженням і за його даруваннями. Ми наповняли туристичну складову нашої громади і основою це був якраз цей музей. Вже доробляємо, в принципі, на експертизі вже лежить практико-кошторисна документація по створенні музею Івана Марчука в нас, в Лановецькій громаді вже передбачили кошти. Тобто ми наповняли нашу громаду іменем Івана Марчука. Ну, на жаль, так зараз склалася ситуація, – розповідає міський голова Ланівців.

Читайте також: Автори підручника з української мови без дозволу використали картини відомого художника з Тернопільщини

Exit mobile version