“Світло надії” для дитини з аутизмом: історія Сашка Рихліцького з Тернопільщини (Відео)

Поруч із нами ростуть незвичайні діти, світ яких значно відрізняється від нашого. Ігри, прояв емоцій, мислення – все по-іншому. Для цих малюків не існує звичних для нас норм і правил, їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні хлопчики та дівчатка. У своєму, закритому для сторонніх вимірі, вони залюбки мандрують наодинці. Та, повірте, насправді ж їм дуже потрібна наша допомога, підтримка та розуміння. Діти з аутизмом…

Сьогодні у рамках авторського проєкту “Файного міста” “Світло надії” ми познайомимося із Сашком Рихліцьким. Йому сім років. Він проживає у Збаражі. Любить слухати музику. І у нього – аутизм.

Не існує ні аналізів, ні змін в людському організмі, за якими можна діагностувати аутизм. Діагноз ґрунтується на спостереженні за поведінкою людини і психіатричному скринінгу. Перший прояв аутизму у дітей, – пояснюють фахівці, – це практично повна відсутність зорового контакту. Дитина встановлює його вкрай рідко або робить це незвичайним чином: дивиться ніби крізь або скоса.

Мама Сашка Юлія Рихліцька розповідає, що вже у ранньому дитинстві перш за все помітила у сина проблеми із спілкуванням. Також у хлопчика спостерігалися порушена соціальна взаємодія і поведінку з повторенням одноманітних дій.

Варто відзначити, що багато дітей, які страждають аутизмом, володіють зниженою чутливістю до болю, але можуть загострено реагувати на звук, дотик або інші види сенсорної стимуляції. Все це призводять до небажання таких дітей обніматися.

“У Сашка є періоди, коли він дуже спокійний. Та бувають моменти, коли в нього поганий настрій. Тоді проявляється агресія. Сашко полюбляє дивитися мультики, різні відеоролики. Зараз одним із занять, які припали до душі синочка, є катання на роликах. Тримаючись за мене, він пробує самостійно стати на ролики.

Окрім цього, нам подарували піаніно. Олександр пробує грати на музичному інструменті, він імітує певні звуки. У майбутньому я хочу, щоб він професійно вчився грати на фортепіано”, – розповідає Юлія Рихліцька.

Розлади аутистичного спектру можуть істотно обмежити здатність людини здійснювати повсякденну діяльність і брати участь в житті суспільства. Ці розлади часто негативно впливають на освітні і соціальні досягнення людини. Деякі діти з аутизмом здатні у майбутньому жити самостійно і продуктивно, інші страждають важкими порушеннями та потребують довічного догляду та підтримки.

Дане захворювання неможливо вилікувати медикаментозним способом. Проте, якщо почати своєчасно займатися з дитиною, то можна адаптувати її до сім’ї і соціальної організації. Одним із основних методів лікування дитячого аутизму є індивідуальне навчання і поступове поступове введення дитини в соціум. Таких дітей привчають до самостійності та навчають елементарним господарсько-побутовим навичкам. Лікування має завжди проходити в спокійній обстановці. Важливо також, щоб дитина чітко дотримувалась розпорядку дня, порядку в кімнаті і багаторазових повторень вивчених навичок.

Прекрасними помічниками в боротьбі з аутизмом, які допоможуть вилікувати дитину, є дельфіни, собаки і коні. Іпотерапія популярна у всьому світі і дуже ефективна для боротьби з аутизмом у дітей, так як спілкування з кіньми дарує безліч позитивних емоцій, розвиває пам’ять, увагу і мислення.

“Сама найголовніша реабілітація – це стабільність в навчанні, в побутових речах та діях. Попри це мають бути певні заняття в різних спеціалістів. Є також інші чудові методи реабілітації. До прикладу, з тваринами – коні та дельфіни. Ми б дуже хотіли, щоб він все це отримував, та, на жаль, наш фінансовий стан не дає нам такої можливості.

На сьогодні ми відвідуємо психолога та дефектолога. Сашкові заняття дуже подобаються. Буває, що дитина не хоче іти із занять, а бажає продовжувати навчання”, – розповідає Юлія Ігорівна.

Неможливо передбачити, наскільки будуть ефективні вжиті заходи. У деяких випадках позитивні результати будуть помітні вже через пів року, але буває і так, що на лікування таких дітей потрібно декілька років. Та, аби мати змогу використати всі ці можливості для реабілітації та лікування маленького Сашка, родині Рихліцьких потрібні чималі кошти.

Тож, якщо ви маєте бажання та можливість допомогти хлопчику – зробіть це. Важлива кожна гривня.

Реквізити для допомоги:

4149 4991 3112 3570 – Рихліцька Юлія Ігорівна

Нагадуємо, студія “Файного міста” започаткувала проєкт “Світло надії”, у рамках якого розповідаємо про людей, які опинилися у складній ситуації та потребують нашої з вами допомоги.

Якщо вам, вашим близьким чи знайомим потрібна допомога, ви можете написати нам на сторінці “Файного міста” у Фейсбук або ж зателефонувати за номером телефону: 067-799-39-77

Читайте також: Світло надії: 10-річний Дмитрик Хома з Тернополя потребує допомоги (Відео)

Exit mobile version