Втратили понад 15 тисяч гривень: жителі Тернопільщини постраждали через фішингові повідомлення

Фото: з відкритих джерел

На Тернопільщині задля отримання конфіденційної та банківської інформації шахраї вдаються до різних способів. Зокрема, створюють недостовірні посилання, за якими людина, тільки-но перейде і заповнить дані, втратить зі свого електронного гаманця гроші. А їх у той час привласнюють аферисти.

Три факти такого шахрайства за добу зареєстували правоохоронці.

Громадяни розміщували в Інтернеті публікації про продаж різноманітного товару. До них зателефонували псевдопокупці та запевняли про намір придбати майно. Після цього вони надсилали продавцям фішингові посилання, за допомогою яких отримували конфіденційну інформацію власників карткових рахунків. Як наслідок громадяни втратили понад 15 тисяч гривень, – повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Відомості про події внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) ККУ. Триває досудове розслідування.

У поліції кажуть, що такий вид шахрайства називається фішинговою атакою – спосіб отримати особисту інформацію в Інтернеті через обман. Зазвичай це здійснюють через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які користувач відвідує. Наприклад, на електронну пошту може прийти лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.

Аферисти в посиланні просять вказати такі дані:
•    імена користувача та паролі;
•    номери соціального страхування;
•    номери банківських рахунків;
•    PIN-коди (особисті ідентифікаційні номери);
•    номери кредитних карток;
•    дівоче прізвище матері;
•    день народження.

Не варто відкривати посилання від незнайомих або малознайомих осіб, проходити авторизацію на сторонніх сайтах, а також надавати платіжні дані, застерігають правоохоронці. Саме таким чином на спеціально створених сайтах шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

Читайте також: Виніс майна на 20 тисяч гривень: житель Чорткова обікрав свою дівчину 

Exit mobile version