Якість води і радіаційний фон у Тернополі в нормі – головна санітарна лікарка області (Відео)

Тернопільський став // Фото: Файне місто

У Тернополі станом на 13-ту годину 21 серпня радіаційний фон і якість води відповідають нормам. Однак повітря у деяких частинах міста досі забруднене хлором і соляною кислотою. Також містян закликають не купатися у Тернопільському ставі протягом кількох днів. Про це під час брифінгу розповіла головна державна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, пише Файне місто.

Якість повітря у Тернополі

Як повідомила директорка обласного центру контролю і профілактики хвороб, сьогодні фахівці провели заміри в критичних точках. Як і в попередні рази, це було 11 точок. Із них лише у двох концентрація хлору перевищує норму у 2,5 рази.

Тобто, якщо ми вчора говорили про перевищення хлору в атмосферному повітрі від 4 до 10 разів, то сьогодні ми говоримо лише про два з половиною рази, і лише у двох точках. Всі ці точки знаходяться поблизу нашої водойми (Тернопільський став – ред.) в місті Тернополі, – зазначила Оксана Чайчук.

В інших частинах міста, а також у селах, що прилягають до Тернополя, концентрація хлору в атмосферному повітрі, а також соляної кислоти, вже або в нормі або приходить до норми і не перевищує показників. Наприклад, при нормі 0,2, соляної кислоти може бути 0,21–0,23, тобто значення приходять до норми. Такі заміри ми ще проведуть в другій половині дня і ввечері.

Сподіваємося, що до кінця цього дня показники вже будуть у нормі, адже залишилося лише дві точки, де вони перевищують норму. Якщо перевищення ще будуть, ми продовжимо моніторинг до тих пір, поки всі показники в критичних точках не прийдуть до норми, – сказала лікарка.

Станом на 13 годину 21 серпня в області задіяні чотири бригади, які моніторять якість повітря. Зокрема, у Теребовлянській та Козівській громадах, куди рухалася хмара диму. Тут також відбирали проби ґрунту.

Чи безпечна питна вода у Тернополі

Хочу додатково поінформувати про стан питної води в нашому місті. Вода також моніториться, всі показники відповідають вимогам і не несуть небезпеки для жителів міста Тернополя. Також хочу розвіяти міфи, які циркулюють у засобах масової інформації щодо радіаційного фону, який нібито перевищує норму в місті Тернопіль та його околицях у десятки разів. Це неправда. Станом на сьогоднішній день радіаційний фон в області, а також у місті Тернопіль, є в нормі і коливається від 10 до 14 мікрозівертів на годину, що є нормою, – зазначила Оксана Чайчук.

У Тернопільському ставі рекомендують не купатися кілька днів

Також директорка обласного центру контролю і профілактики хвороб закликала містян утриматися від купання у Тернопільському ставі упродовж кількох днів, оскільки вода притягує хлор і утворюється соляна кислота. Однак ці концентрації не такі великі в ставі, оскільки це велика водойма, а перевищення потребують великої кількості соляної кислоти. Тому наразі показники не досягають небезпечних рівнів.

Нагадаємо, у Тернополі погасили пожежу, яка сталася пісня влучання ворожого “шахеда” в один із промислових об’єктів. Її ліквідація тривала близько 12 годин. Фахівці обраховують збитки, які були завдані внаслідок удару, та обстежують наслідки, які завдані навколишньому середовищі.

Більше: У Тернополі ліквідували пожежу, яка сталася внаслідок влучання ворожого “шахеда” (Фото/Відео)

Читайте також:

Exit mobile version