Улюбленець туристів та історичний об’єкт: тристоронній годинник в Тернополі

тристоронній годинник в Тернополі

Фото з відкритих джерел

У кожному місті є пам’ятка, яка за довгі роки стає улюбленим місцем для зустрічей і побачень городян. Тристоронній годинник в Тернополі – один із таких знакових об’єктів, причому з цікавою історією.

Новий годинник на старому місці

Тристоронній годинник у центрі міста встановлений тут не вперше. Ще в довоєнні роки в Тернополі вже стояв подібний часомір, але під час військових дій навесні 1944 року його, на жаль, було повністю знищено. Аж через сімдесят років влада міста вирішила відновити цю історичну цінність, і у вересні 2014 року на тому ж місці було встановлено й урочисто відкрито сучасний аналог колишнього годинника.

Незвичайність цієї пам’ятки полягає в тому, що таких тристоронніх всесезонних годинників з відкритими стрілками в світі існує лише два: у французькому місті Ам’єн і в українському Тернополі. Механізм у них дуже складний, тому що містить безліч деталей і вимагає від годинникаря неабиякої майстерності. За таку непросту роботу взявся львівський майстер годинникових справ Олексій Бурнаєв, який успішно впорався з поставленим завданням.

Ескіз тернопільського тристороннього годинника розроблявся на основі старовинних креслень і фотографій, які дивом вціліли під час війни, тому зовнішній вигляд сучасної конструкції дуже нагадує колишню. Але, звичайно ж, при виготовленні використовувалися і сучасні технології – наприклад, точний час на годиннику встановлюється за допомогою супутника. А у вечірній час циферблати годинника підсвічуються зсередини, що робить його добре помітним ще здалеку.

Тристоронній годинник в Тернополі – популярний туристичний об’єкт

Відразу після встановлення тристоронній годинник став улюбленим місцем зустрічі городян і популярним туристичним об’єктом. Практично всі гості міста намагаються обов’язково сфотографуватися біля нього, а за кількістю сканувань інформаційної таблички з QR-кодом годинник є одним із лідерів по всій Україні!

Унікальний тристоронній годинник в Тернополі відомий далеко за межами нашого міста: один із французьких сайтів ще на стадії розробки відніс його до списку «Світової спадщини годинникарства». Це направду одна з родзинок нашого міста, якою можна пишатися!

Читайте також: Теребовлянський замок: легенди про бойових корів, скарби і пиво

Exit mobile version