Майже 20 тисяч переселенців отримали допомогу у тернопільському волонтерському центрі (Відео)

Черги за гумдопомогою Фото: Файне місто

Тернополяни приймають переселенців та допомагають їм всім, чим можуть. Одні пораються самотужки, тоді як інші гуртуються і утворюють штаби. Один з них розташований і Центрі науки Тернополя. Яка ситуація є наразі в ньому – далі у матеріалі.

Штаб плідно працює вже третій місяць. За цей час допомогу отримали більше, ніж 19 тисяч осіб.

Допомогу видають всім, але є умова

Ярослав Жданович, один із координаторів гуманітарного штабу, розповів “Файному місту”, що волонтери працюють з перших днів повномасштабного вторгнення. Люди і видають допомогу переселенцям, і пакують доставку в ті місця, де продукти, ліки чи речі є необхідними.

Ми працюємо з перших днів війни. Раніше працювали взагалі без вихідних. Ми як видавали допомогу внутрішньо переміщеним особам, які приїжджали до Тернополя, так і пакували відправлення в інші громади, міста, військові частини, критичні точки. Наразі займаємося всім тим самим, попри те, що зменшилася кількість людей, яким необхідна допомога саме в Тернополі, – каже Ярослав.

Координатор зазначив, що у штабі видають допомогу за умови, якщо в людини буде довідка ВПО. За потреби, волонтери складуть набір за бажанням людини.

“Особи, які приїжджають в Тернопіль, повинні зареєструватися на Лисенка, 8 (управління соціальної політики) і отримати довідку внутрішньо переміщеної особи. З нею вже можна прийти сюди з 10.00 до 17.00 години. Ми видамо допомогу, в яку входять як продуктові набори,так і гігієнічні набори, медицина – по запиту. Ми можемо все скласти індивідуально під кожну людину. Ну і також ми видаємо одяг, – додав волонтер.

За словами Жадановича, кількість допомоги зменшується. Найбільший наплив доставок був у перший місяць вторгнення, а наразі він йде на спад, через що виникають проблеми з доставкою.

Яку меддопомогу роздають волонтери

Волонтерка Юлія Шатских зазначила, що у пакунки складають ліки, продукти, засоби гігієни тощо. Переселенці найбільше потребують заспокійливих. Також є потреба в інсуліні.

Найбільше люди беруть заспокійливі засоби, препарати від болю в горлі, хондропротектори (добавки, які сприяють відновленню хрящів, суглобів – ред.), дитячі ліки тощо.
В нас тут можна також взятіи такі прості речі, як бинт, вата. Ми видаємо речі для ран, рецептурні препарати – обов’язково по рецепту, пластир, маски, рукавички, мазі від порізів тощо. Люди брали у нас навіть милиці. Ми ще видаємо інсулін, вимірювачі для цукру, тест-смужки. За потреби ми міряємо людям тиск, даємо таблетку. Робимо все по потребі і мірі можливостей, – каже Юлія.

Волонтерка зазначає, що раніше ліків було вдостань, а зараз препаратів стає все менше і менше. Причина – наразі немає багато поставок.

Охочих – багато

Отримати допомогу хочуть чимало внутрішньо переміщених осіб. Під волонтерським штабом вишикувалася черга, де кожен чекає, коли він отримає потрібне. У натовпі сиділа Людмила. Жінка разом з донькою і ще 8 родичами переїхаоа з Харкова, а до того була у ще двох містах України.

До Тернополя я приїхала тиждень тому. У Харкові я 2 місяці жила в метро. Жили ми на найгарячішій точці – північній Салтівці. Спочатку ми не могли тікати, адже дуже стріляли, але потім все-таки втекли. Нам допомогли волонтери і привезли сюди. Зараз ми живемо у приватному секторі, а перші 3 дні жили в місті. Нас годували, піклувалися, за що ми їм дуже вдячні.
Я приїхала з донькою і ще 8 родичами. Нас привезли волонтери. Спочатку ми були у Полтаві, потім у Дніпрі, а далі на потязі ми приїхали сюди, – ділиться харків’янка.

Людмила каже, що в штабі опинилася випадково. Однак, вона надіється отримати речі та продукти.

Ми тут опинилися випадково. Ми йшли оформляти допомогу, але побачили, що тут є гуманітарний штаб, тому зайшли сюди. Наразі нам потрібні продукти, адже гроші закінчуються, а продукти треба. І речі нам потрібні, адже ми бігли в чому були. Було б добре, якби нам дали якийсь одяг, – додає переселенка.

Більше ви також можете переглянути у відео “Файного міста”.

Читайте також: “Коли я батькові віддавала малого, думала, що ми з мамою вже не вийдемо”: історія Анни Корнієнко з Харкова (Відео)

Слудкуйте за новинами Тернополя та України у нашому Telegram-каналі: https://t.me/covid19_ternopil

Exit mobile version