В Україні планують ввести накопичувальну пенсійну систему: як вона працюватиме

Ілюстративне фото з мережі Інтернет

Мінсоцполітики планує запустити в Україні накопичувальну пенсійну систему з 2026 року. Наразі законопроєкт обговорюють з Мінфіном та міжнародними партнерами. Про це пише Файне місто з посиланням на міністерку Оксана Жолнович.

Нагадаємо, зараз в Україні діє солідарна пенсійна система. Тобто теперішнє покоління “платить” виплати пенсіонерам через податки.

Наразі Мінсоцполітики уже підготувало законопроєкт про запуск другого рівня пенсійної системи. Реалізація ініціативи має розпочатися з 2026 року.

Жолнович уточнила, що для впровадження нової системи, потрібно оптимізувати ЄСВ та ПДФО. Йдеться не про підвищення податків, а про їх розподіл.

Так, наприклад, 22% ЄСВ будуть поділені так:

За цією схемою з ПДФО будуть мінусувати 3%.

Це не критично в рамках всієї держави, але буде спрямовано безпосередньо на рахунок родині, що потім теж повернеться в ту ж саму економіку, але не у вигляді податку, а у вигляді інвестиційного ресурсу, – зазначила міністерка.

Жолнович зауважує, що попри готовність до запуску у 2026 році, терміни можуть коригуватися, зважаючи на просування законопроєкту. Зокрема, йдеться про розгляд у ВРУ. Цей документ уже перебуває на обговоренні Мінфіну та міжнародних партнерів.

Читайте також:

Exit mobile version