Студентів можуть вигнати з вишу за відмову від проходження загальновійськової підготовки

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Відмова студентів від проходження базової загальновійськової підготовки може бути підставою для відрахування з вишу. Про це йдеться у постанові Кабміну №724 “Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських”, пише Файне місто.

Базову підготовку мають проходити всі чоловіки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти. Військова підготовка розпочинатиметься для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти – на другому році навчання. Для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра – на першому році навчання, – йдеться у документі.

У тексті зазначається, що підготовка починається з теорії, яка триватиме до одного місяця протягом травня-жовтня “за рахунок часу, відведеного на канікулярну відпустку”. Після цього буде практична підготовка. Саме за відмову від неї відраховуватимуть із ВНЗ.

До слова, надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку спонукає МОН змінити цьогорічні правила вступу на третій рівень вищої освіти. Щоб навчання в аспірантурі не перетворилося на корупційний інструмент уникнення мобілізації, у 2024 році скасували вступ на денну форму навчання за контрактом та відкоригували правила щодо поновлення навчання в аспірантурі.

Оновлено

Згідно з постановою уряду №734 від 21 червня, базову підготовку мають проходити чоловіки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти, а саме:

Більше: МОН змінює правила вступу до аспірантури 2024 року: що потрібно знати вступникам

Exit mobile version