«Platform of Ukraine»: інтервʼю з Дмитром Занею, який створив новинний ресурс для українців за кордоном

Українці підтримують і допомагають один одному де б не були. Кожен робить це по-своєму, зокрема, Дмитро Заня створив новинний ресурс для українців «Platform of Ukraine». Ми поспілкувались із нашим співвітчизником, який всі свої знання досвід акумулював у створення платформи для українців, що стала джерелом корисної інформації.

Розкажіть, будь ласка, про ваш проєкт. Для якої аудиторії він призначений і що він охоплює?

Ми працюємо для того, аби наші читачі українці, котрі проживають у Великій Британії, Канаді, США отримували актуальну, сучасну, потрібну  інформацію. 

Наша мета – полегшити їхній процес переміщення та допомогти краще зрозуміти нове середовище. На сайті читачі зможуть знайти пізнавальну інформацію щодо міграційних, побутових, соціальних питань, а також цікавих Можливостей у різних країнах. Ця інформація буде корисною і для українців на батьківщині, які розглядають варіант релокації.

Що спонукало вас створити цей портал?

Наш власний досвід. Ми з дружиною вже 6 років живемо в міграції і пройшли через усі складнощі адаптації в новому середовищі, країні та й ще й в прискореному темпі. Відверто кажучи, на той період нам дуже бракувало актуальної інформації для пристосування. Тому, коли ми налаштували своє перебування у Великій Британії, ми вирішили зосередитись на підтримці українців, які щойно приїхали. Ми допомагаємо їм швидко оформити необхідні документи, вирішити побутові , житлові та інтеграційні питання.

Яка концепція вашого сайту?

Першочергово ми хотіли, щоб наш сайт був зрозумілим не лише для нашої української аудиторії, але й для британців. Тому, обираючи назву та логотип, ми хотіли зробити акцент на тому, що це українська платформа. Головним завданням, яке я ставив перед собою було створення єдиної платформи на якій можна було б знайти усю необхідну інформацію. А читач міг максимально з користю та цікавістю провести час, отримати відповіді на свої запитання, знайти рішення, які допоможуть адаптуватися та покращити життя

Я гадаю, що наш сайт – це хороша можливість аби допомагати нашим людям інтегруватись за кордоном. Ми хочемо об’єднувати українців. Не важливо з якого ти регіону, не важливо де ти зараз живеш ‒ нас об’єднує одна Батьківщина, це Україна. 

Зі скількох людей складається ваша команда?

Спочатку ми почали  працювати разом з дружиною. Саме тоді ми розробили концепцію платформи, логотип на якому зображені найвизначніші пам’ятки Києва. Це дозволяє одразу ідентифікувати, що він створений українцями, для українців і про українців.

 Згодом до нашої команди приєднався мій викладач, саме він розробив платформу технічно та налаштував всі робочі процеси. Ми звертаємось до нього за допомогою в разі потреби, і він завжди підтримує нас.

Наразі наша команда збільшилась,  до нас долучились дві журналістки – Марина та Оксана. Використовуючи свій досвід, вони наповнюють наш сайт різноманітними матеріалами. Я дуже їм вдячний, адже 24/ 7, незважаючи на постійні відключення світла,  вони шукають корисну інформацію, яка дуже важлива для українців закордоном.

Як змінилася робота платформи впродовж цього року?

Якщо говорити про наші перші публікації, то  вони випущені в період напруженої інформаційної ситуації між Польщею та Україною. В той час була велика кількість наративів та ІПСО,  які погіршували відносини. Ми зосередились на тому, щоб нашконтент був аналітичним, тому збирали інформацію з різних джерел. Ретельно пророблена робота принесла свої плоди – в перші години після запуску сайту ми отримали сотні відгуків від читачів. На цей час ми робимо багато матеріалів для українців, які перебувають за кордоном, а наше проживання у Великобританії дає нам змогу швидше відстежувати проблеми та потреби і відразу ж надавати на них відповіді.

Також ми висвітлюємо новини з України. Крім того, ми не залишаємося осторонь значущих подій у світі та висвітлюємо їх на нашому сайті.

На цей час, ми ще тестуємо формат, та пишемо багато матеріалів про США та Канаду, адже велика кількість українців переїхали саме туди. Як бачите, ми орієнтуємось на англомовну аудиторію в англомовних країнах, оскільки вони є надійними партнерами України.

Ви, як людина, яка в такий важкий момент створили  новинну платформу для українців, які поради ви можете дати українцям сьогодні? Чи варто починати свою справу під час війни?

Безсумнівно, війна – це величезна трагедія, але вона має і протилежну сторону ‒ це можливість розвиватися. Наведу приклад Великобританії. Під час війни там виділялись великі кошти, і культурне життя продовжувало існувати – знімалися фільми, писалися книги, створювалися медіа… Там місцеві ЗМІ мають потужний інформаційний вплив на населення та ухвалення тих чи інших рішень, особливо під час війни. В Україні кошти на це також мають виділятися, мають створюватися нові медіа.

Україна – це ми! Наша сила в єдності, ми повинні підтримувати один одного, адже разом ми сильніші. Культура – це наш скарб, наше джерело натхнення і міцності. Шануймо свій народ, бо його мужність, стійкість й працьовитість – це те, що робить нас українцями. Нам потрібно створювати українське, розвивати мову, культуру, мистецтво. Разом ми творимо майбутнє України – вільне, мирне й процвітаюче

Exit mobile version