Українці за кордоном зобов’язані повернутися і особисто стати на військовий облік в ТЦК

Фото з мережі інтернет

Українці призовного віку з 18 до 60 років мають уточнити персональні дані до 16 липня включно у ТЦК або через Центри адмінпослуг та електронний кабінет (додаток «Резерв+»). Зокрема, Кабінет міністрів зобов’язав українців за кордоном повернутися та особисто стати на військовий облік у ТЦК до 16 червня. Про це пише Файне місто з посиланням на постанову №563.

Як йдеться у документі, громадяни України, які знімалися з військового обліку у зв’язку з виїздом з країни більше ніж на три місяці, зобов’язані протягом 30 днів з набрання чинності постановою № 563 від 16 травня стати на військовий облік. Зробити це можна через особисте прибуття до ТЦК на вибір. Тобто приїхати в Україну та стати на облік до 16 червня.

Українські військовозобов’язані чоловіки та жінки (медики та фармацевти) за кордоном підлягають обліку на тих самих принципах, як і ті, хто перебуває в країні.

Військовий облік громадян України, які постійно чи тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) ТЦК, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах, – йдеться у постанові.

Норма не застосовується до працівників дипломатичних установ.

Окрім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон, більше не знімаються з військового обліку в ТЦК.

Також закордонні дипломатичні установи України вестимуть інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному чи тимчасовому консульському обліку. Ще вони інформуватимуть військовозобов’язаних та резервістів без відстрочки від мобілізації та сприятимуть їхньому поверненню в Україну.

Дипломатичні установи повідомлятимуть про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього ТЦК, органи СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів за місцем їх перебування на військовому обліку. Зазначимо, що раніше зняття з обліку для виїзду за кордон проводилося після особистого прибуття до ТЦК з документами, що підтверджують право на виїзд. Більше такої норми немає.

Українці за кордоном активно оновлюють дані у додатку «Резерв+»

До слова, у застосунку «Резерв+» загалом уже зареєструвалися один мільйон людей. Свої дані активно оновлюють й українці, які нині перебувають за кордоном. Станом на 22 травня загалом свої дані вже вдалося оновити 700 тисячам користувачів, повідомили в Міністерстві оборони України. Зазначається, що це в десятки разів більше, ніж у ЦНАПах та ТЦК разом, кажуть у Міноборони.

Після користувачів з України найбільше оновили свої дані в застосунку ті, що перебувають у Польщі. Там це зробили 1727 користувачів, 1369 оновили свої дані онлайн в Німеччині, 443 людини – в Канаді.

Нагадаємо, у квітні за рішенням МЗС закордонні дипломатичні установи перестали надавати консульські послуги чоловікам призовного віку. З 18 травня прийом заяв відновився. Проте чоловіки віком 18-60 років мають разом із заявою подати військово-обліковий документ. Після 18 червня лише в електронному вигляді.

Читайте також: В Україні збільшать штрафи для ухилянтів від мобілізації

Exit mobile version