Трагедія може бути більша, за Бучанську: в Ізюмі знайшли понад 400 могил цивільних і віськових (Фото)

МАСОВЕ ПОХОВАННЯ В ІЗЮМІ // ФОТО: НАСТОЯЩЕЕ ВРЕМЯ

Кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію. На деокупованій території Харківської області виявлено тіла майже 50 загиблих цивільних, місце масового поховання з орієнтовно 445 могилами виявлено біля Ізюму, повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко, пише “Файне місто”.

Як зазначив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко, одну з локацій вони знайшли по відео, яке у вільний доступ виклали росіяни.

Наразі ми працюємо над ексгумацією тіл військовослужбовців. Потім тіла будуть передані експертам для подальшої ідентифікації осіб загиблих.
На жаль, це тільки початок нашої роботи тут, скільки локацій ще буде знайдено на деокупованих територіях поки не відомо, але сувора реальність вказує на те, що кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію, – каже Котенко.

Водночас голова Нацполіції наголосив, що ця 445 могил – це цифра без урахування масових поховань, звідки тіла ще не ексгумовані. Він уточнив, що ці тіла було закопано з березня.

Що кажуть в ООН

Офіс Верховного комісара ООН з прав людини заявив у 16 вересня, що хоче направити групу своїх співробітників до Ізюма для перевірки місця масового поховання, повідомляє Barrons.

Наші колеги в Україні стежать за ситуацією і мають на меті організувати моніторинговий візит до Ізюма для встановлення обставин смерті цих осіб, – йдеться у повідомленні прес-секретаря Офісу Елізабет Тросселл.

Президент України Володимир Зеленський у четвер, коментуючи масові поховання в районі Ізюма, звинуватив російські війська у масових вбивствах людей. Тросселл назвала ці повідомлення «шокуючими», додавши, що команда ООН намагатиметься з’ясувати, були загиблі цивільними чи військовими, а також дізнатися причину усіх смертей.

Важливо, щоб були встановлені обставини загибелі людей, які можуть перебувати в цих братських могилах, – сказала вона.

Читайте також: Чи застосує Росія ядерну зброю, якщо Україна вдарить по її території: відповідь експерта

Exit mobile version