В Україні легалізують медичний канабіс: у яких випадках використовуватимуть препарати

Медичний канабіс// Фото ілюстративне// Джерело: TeriVirbickis/Depositphotos

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, що врегульовує використання в Україні наркотичної рослини канабісу в медичних, промислових та наукових цілях. Про це пише “Файне місто” з посиланням на міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко.

За словами чиновника, у такий спосіб МОЗ підготувало законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати, – каже глава відомства.

Препарати на основі канабісу використовуватимуть для лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Ляшко також наголосив, що препарати канабісу не складатимуть “конкуренції” наркотичним засобам, обіг яких є незаконним. Він пояснив, що “медичний” канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії.

Комунікаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях, – зазначив міністр.

Однак чиновник підкреслив, що обов’язково треба встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів на основі канабісу. Також Віктор Ляшко роз’яснив, у яких випадках використовують препарати на основі канабісу:

Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Читайте також: Паливу бути: бензовози перетинають кордон першочергово (Відео) 

Exit mobile version