Чоловікам можуть послабити обмеження на виїзд за кордон, – Арестович

Фото ілюстративне// Світлина з відкритих джерел

Радник керівника ОП Олексій Арестович пояснив, чому за повного мобілізованого резерву, українським чоловікам не дозволяють поки виїжджати за кордон. Також він зазначив, що ці обмеження можуть пом’якшити. Про це Олексій повідомив в ефірі 24 каналу.

Це величезне питання. Зараз триває дискусія, щоб окремим категоріям чоловіків дозволили виїжджати за кордон, принаймні короткотерміново. Адже волонтери і так виїжджають, з зобов’язанням повернутися. Бізнесмени, науковці, багато категорій чоловіків, які цього потребують (дозволу на виїзд за кордон. — Ред.), — сказав Арестович.

Однак радник зазначив, що для цього потрібна зміна законодавства і рішення Верховної Ради. За словами Арестовича, це займе певний час.

Дискусія триває. Такі рішення нелегко ухвалювати під час війни. Будь-яка помилка може обернутися докорами: “Ага, якщо б не це, то це було б так”. Це дуже складно і морально, і організаційно, і законодавчо. Але дискусія триває щодня і стає напруженішою. Адже економіку також треба запускати, — додав Арестович.

Хто зараз може виїжджати за кордон

Нагадаємо, станом на 5 травня виїжджати з України можуть люди, які:

Крім того, згідно з Постановою, разом із кожною людиною з інвалідністю І та ІІ групи, котра потребує постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або іншій особі, яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства.

Документом, який підтверджує здійснення догляду в цьому випадку може бути посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Також людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена у дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник чи член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Читайте також: Не всі переселенці, які проживають у Тернополі, отримають виплати

Exit mobile version