Кремль планував створити “народні республіки” на заході України (Відео)

Фото: Служба безпеки України

Росіяни намагалися створити “народні республіки” у західних областях України. Для цього ще влітку 2021 року почали організовувати групи, які б мали повалити конституційний лад.

На відео – покази одного з учасників угруповання, який пішов на співпрацю зі слідством. Він розказує, що на нього вийшов відставний співробітник ворожої розвідки, який виявився організатором «схеми». Він заявив про намір створити нове народовладдя в Україні, і якщо чинна влада «сама не піде у відставку», то група перейде до силового сценарію.

Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків-“добровольців”. Цей чоловік повинен був також забезпечити їх зброєю.

«Бажано, щоб це були люди із числа колишніх військовослужбовців. Особливо тих, які воювали в АТО», – розповідає чоловік.

Втілення плану мало збігтися в часі з російським повномасштабним вторгненням в Україну. Однак, прцівники СБУ завчасно викрили цю групу, а її учасників – затримали ще на початку березня. Наразі спецслужба зловила організатора та ключових осіб в Івано-Франківській і Хмельницькій областях.

“Один зі спільників співпрацює зі слідством. Він визнав свою вину та дав покази на організатора. Матеріали щодо нього за статтею 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу скеровано до суду”, – додали в СБУ.

Після завершення досудового розслідування в суд буде передано матеріали на організатора та інших співучасників.

Читайте також: Пішов захищати Україну у 58 років: під Черніговом загинув Михайло Процишин з Тернопільщини

Exit mobile version