Популярного українського письменника номінували на Нобелівську премію з літератури

У Польщі українського письменника та поета Сергія Жадана номінували на одну з найбільш відомих премій світу – Нобелівську премію з літератури, пише “Суспільне”.

У комітеті літературознавчих наук польської академії наук вважають, що українець гідний відзнаки. Жадан – один із найвидатніших поетів України та чудовий прозаїк, його перекладають і нагороджують у світі. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться,– йдеться у заяві.

Комітет у своєму зверненні також засудив напад Росії на Україну та закликає створити в Польщі простір для науковців і викладачів, аби вони могли продовжувати наукову діяльність.

“У військовому кошмарі, спричиненому Кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Однак, дивлячись на ситуацію тверезо, треба, на жаль, враховувати, що вторгнення може призвести до окупації чи нав’язування Україні колаборантської влади з Кремлем. Якщо це станеться, то Росія не лише почне експлуатувати Україну в економічному та ресурсному плані, а й інтенсивно й агресивно проводитиме русифікацію, а русифікаційна діяльність неодмінно вдарить по університетах, особливо гуманітарних”, – доповнили представники комітету.

Довідка

Сергій Вікторович Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів Жадан і Собаки та Лінія Маннергейма. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів» та інших.

Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України та учасником мультимедійних мистецьких проєктів. 2017 року він заснував «Благодійний фонд Сергія Жадана». Ведучий на радіо «Тризуб ФМ», «Радіо НВ».

Exit mobile version