Саміт ЄС ухвалив неоднозначне рішення з підтримкою європерспективи України

Неформальне засідання Європейської ради (саміту ЄС), що відбулося у ніч на четвер завершилося схваленням декларації, що містить компромісне визнання перспективи членства України в ЄС.

Про це йдеться у рішенні саміту.

Як відомо, у четвер у Версалі відбувся екстрений саміт ЄС, присвячений питанням російської агресії проти України. Утім одним з найбільш спірних положень, що обговорювалися на ньому стало питання щодо прагнення України вступити до ЄС.

Дискусія за закритими дверима щодо цього тривала 5 годин. Ухвалене рішення щодо європерспективи звучить наступним чином:

“Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу.

Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку вже відтепер ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини”.

Проте, проривного рішення, на яке так чекали в Києві, у Версалі так і не схвалили: ніхто не пропонує Україні членства за прискореною процедурою. Про це взагалі немає згадки у фінальній декларації екстреного саміту. Не зголосилися й надати статус кандидата, хоча низка східноєвропейських країн, “традиційних адвокатів” України, наполягала.

Втім, утримувалися такі важковаговики в Європейському Союзі, як Німеччина, Франція, Італія, Португалія, Нідерланди. Зрештою, лідери обмежилися визнанням європейських прагнень України, як зазначено в Угоді про Асоціацію, й розписалися під тим, що Україна частина європейської сім’ї.

Примітно, що президент Литви Гітанас Науседа, який брав участь у саміті та є одним з найбільших адвокатів вступу України до ЄС, залишився задоволений рішенням. Це рішення є проміжним, розвиток події суттєво залежить від того, чи зможуть суспільні настрої змінити позицію урядів.

Читайте також: Україна приєдналася до кіберцентру при НАТО

Окупанти бомбили сусідню з Тернопільщиною область

Exit mobile version