На Київщині окупанти обстріляли журналістів британської Sky News (Відео)

Українська поліція евакуювала журналістів британської Sky News після того, як їх обстріляли російські диверсанти. Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України. Сергій Томіленко.

На команду з п’яти медійників напали, коли вони перебували в автомобілі, після невдалої спроби відвідати місто Буча під Києвом цього понеділка. Головного кореспондента Sky News Стюарта Рамзі разом із оператором Річі Моклером обстріляли – Рамзі поцілили в нижню частину спини, а Моклер отримав два патрони в бронежилеті.

На кадрах, які транслювала SkyNews, видно, як вони наближаються до перехрестя, коли по машині починають стріляти.Спочатку, за розповіддю Рамзі, вони подумали, що по них помилково стріляв блокпост української армії – і на відео чути, як кричать, що вони журналісти, і просять зупинитися. Чути тріск пострілів і видно спалахи куль, що пролітають повз їхню машину, оскільки напад зафіксовано на камеру.

«Я пам’ятаю, що думав, чи буде моя смерть болісною», – сказав Рамзі, розповідаючи про моменти до того, як його підстрелили. «Але мене вразило те, що [постріл] не так боляче. Справді, це було більше схоже на удари кулаками».

Зрештою групі, у складі продюсерів Мартіна Воулза та Домініка Ван Хеердена, а також місцевого продюсера Андрія Литвиненка вдалося втекти з машини та стрибнути на насип біля дороги. Вони знайшли притулок у сусідньому гаражі, і через кілька годин під покровом темряви їх врятувала українська поліція. Пізніше журналістам повідомили, що бойовики були диверсантами російської розвідки.

«Це було професійно, патрони продовжували вбиватися в машину – вони не промахнулися», – сказав Рамзі. Він додав: «Нам дуже пощастило. Але тисячі українців гинуть, а сім’ї стають мішенню російських бойових загонів, як і ми.Зараз телевізійна знімальна група евакуювалася до Великобританії.Національна спілка журналістів України висловлює солідарність із мужніми міжнародними журналістами, які попри ризик, виконували і виконують професійний обов’язок в Україні.

Також Національна поліція та українські військові докладають зусиль для убезпечення працівників ЗМІ. Багато представників британських медіа працюють в Україні та висвітлюють цю жахливу війну, яку розв’язала Росія. Підтримку НСЖУ та солідарність з українськими журналістами висловлюють колеги з Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії.

Відео Sky News

Exit mobile version