У школах України запровадять 12-річне навчання: у МОН пояснили причини

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Із 2027 року в Україні школярі навчатимуться на один рік довше: 12 класів замість 11. Додатковий рік у школах дозволить учням обрати профільні предмети й глибше опановувати їх. Про це пише Файне місто з посиланням на міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

У МОН зазначили, що реформу змоделювали так, щоб випускники шкіл приходили більш підготовленими до університету. Так само, учні, який обиратимуть професійний коледж, виходитимуть на ринок праці уже з професією.

За реформою старшої школи профільна освіта буде запущена з 2027 року. Освіта буде орієнтована на індивідуальний розвиток, учні зможуть обирати профіль навчання.

Для учнів 10–12 класів планується створення академічних ліцеїв, де їх готуватимуть до отримання професії. Дев’ятикласники зможуть обирати, як продовжити навчання — в академічному ліцеї чи в професійному коледжі. Перехід на 12-річну освіту відповідатиме міжнародним стандартам, — розповів Оксен Лісовий. 

Також у міністерстві думають над скороченням терміну навчання на бакалавраті для деяких спеціальностей. 

Реакція батьків та учнів щодо змін

Лише третина батьків позитивно ставиться до 12-річної школи, а 11% опитаних цілком підтримують цю ідею. Понад половина батьків проти 12-річного навчання у школах. Про це розповів виконавчий директор КМІС Антон Грушецький під час презентації.

Чи підтримують батьки 12-річну школу:

Також додається, що серед учнів чверть позитивно ставиться до навчання протягом 12 років, але для половини питання лишається нейтральним.

Як ставляться учні до 3-річної старшої школи:

Окрім того, понад 60% учнів 10–11 класів уже визначилися з професією. Опитування проводили в квітні-травні 2024-го року, у ньому взяли участь 80 тисяч людей: учні, батьки, освітяни й представники місцевої влади.

Читайте також:

Exit mobile version