Телефон, гроші та ключі, – найбільш забруднені речі, через які можна заразитись коронавірусом

Тернопільські інфекціоністи розповіли, де живе коронавірус і дали кілька порад, як не заразитись.

Ті, хто кашляє і чхає, поширюють віруси в радіусі кількох метрів. Але коли мова йде про коронавірус, ще більшою загрозою можуть стати ключі, телефони, дверні ручки та кнопки ліфта, до яких кожен з нас торкається багато разів на день. Коронавірус живе на металі і пластику до трьох днів. То чи потрібно дезинфікувати все, пояснює завідувачка інфекційного відділення Тернопільської дитячої лікарні Ольга Дивоняк.

Заразитись коронавірусом можна шляхом потрапляння SARS-CoV-2 до рота, носа або очей. І щоб цього не сталося, потрібно мінімізувати контакт рук і обличчя. Вірус дійсно здатний жити поза тілом людини досить довго. Доторкнувшись до предмета, з яким раніше контактувала інфікована людина, можна захворіти. 

Телефон. Ми беремо його в руки близько двох тисяч разів в день і користуємось ним не менше 75 разів на добу. Інфекціоністи кажуть , – це розсадник інфекції, навіть, якщо ним користуєтесь тільки ви. Тому, двічі на день протирайте поверхню телефону антисептиками.

Гроші та банкомати. Готівка, як паперові купюри, так і монети, часто передаються з рук в руки, тому вони завжди брудні і можуть переносити віруси. Інфекціоністи радять користуватись картками та максимально обмежувати використання готівки. Що стосується банкоматів, ви не можете бути впевнені, що кнопок та екрану не торкалась інфікована людина.

Носіть з собою знезаражувальні засоби для протирання рук та твердих поверхонь, або хоча б одноразові серветки. Щоб ввести пін-код, накрийте чистою серветкою клавіатуру і натисніть кнопки, після чого викиньте її. Звичайну паперову серветку можна також використати, щоб відкрити двері, радять лікарі.


Ключі. Вважається, що на металевих поверхнях віруси живуть найдовше – до п’яти діб. Через це звичайні ключі теж стають джерелом небезпеки під час спалаху вірусу. Тому мінімум один раз в день протирайте ключі спиртовим розчином, радять медики. А ще варто звертати увагу на вхідні двері та поручні у транспорті.

Exit mobile version