“Червоний” Тернопіль продовжить роботу всіх сфер діяльності: результати засідання штабу (Відео)

Тернопіль потрапив у “червону” зону карантину. Таке рішення 3 вересня прийняли у Києві за результатами засідання штабу. Зазначена зона передбачає припинення роботи багатьох сфер діяльності, зокрема, шкіл, садочків, транспорту, ринків та закладів громадського харчування. Про ситуацію в місті та подальші заходи, які будуть запроваджені в обласному центрі, йшлося сьогодні, 4 вересня, на засіданні Тернопільського міського штабу для боротьби з коронавірусом.

“Ми мусимо визнавати, що за період карантину економіка міста, як і країни в цілому, стоїть практично на колінах. Середній та малий бізнес закриваються, банкротують. Якщо сьогодні пройтися Тернополем, то можна побачити безліч табличок з надписом “Здаю в оренду”. Ті, хто ще вчора працювали, платили людям зарплату і податки, сьогодні самі без роботи. Люди втрачають роботу масово. На жаль, ми не отримуємо під час введення так званих зон жодної компенсації. Компенсації не отримують ні люди, ні малозабезпечені, ні бюджет”, – повідомив Сергій Надал.

За словами очільника міста, окрім цього, уряд продовжує вилучати у міста 60 мільйонів гривень дотації.

“В той час, коли втрачаємо 100 мільйонів гривень, коли ми даємо 60 мільйонів гривень на потреби медицини, які не дає Уряд, в нас ще 60 мільйонів держава забирає на своє утримання. Якщо ми сьогодні зупинимо діяльність всіх суб’єктів господарювання, зупинимо роботу міста, то ми втратимо повністю надходження. Ми не зможемо утримувати та підтримувати ні лікарні, ні інші установи”, – додає Сергій Віталійович.

Про стан справ у Тернополі та свою позицію стосовно виконання рішення уряду щодо “червоної” зони обласного центру також доповіли правоохоронні органи.

“Поліція працює надалі і не припиняла працювати спільно з муніципальною інспекцією Тернопільської області, а також з Держпродспоживслужбою. Працюємо, виявляємо порушення, реагуємо та складаємо адміністративні протоколи, направляємо до суду. Все на належному рівні. Щодо подальшої ситуації, то поліція зобов’язана і буде одтримуватися вимог Поставнови Кабміну №641”, – повідомив заступник начальника Тернопільського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області Іван Рибчак.

Також Іван Рибчак додав, у місті виникла проблема, пов’язана зі списками осіб, які мають і перебувають на самоізоляції – вони не надходять. Таким чином правоохоронні органи не можуть проконтролювати, чи дотримуються ці люди вимог карантину.

Заслухавши позицію правоохоронних органів, міський голова Тернополя зазначив, що ніхто не порушуватиме чинного законодавства. Проте є й певні “але”.

“Позиція поліції зрозуміла, але хочу наголосити, що будемо діяти виключно в межах діючого законодавства, ніхто не порушуватиме закон. Але і Постанова уряду буде діяти також тільки в частині відповідності вимогам законодавства. В тій частині, в якій вона не відповідає, відповідно, там не може бути ніякої відповідальності, ніхто її виконувати в тій частині не буде. Рішення сесії чинне, його ніхто навіть не пробував оскаржувати”, – каже Сергій Надал.

Що стосується транспорту, то його робота має бути такою, як і сьогодні, – порекомендував Сергій Віталійович. Відтак, за підсумками обговорення у Тернополі з 7 вересня мережу громадського транспорту повністю буде збережено – маршрутки та тролейбуси працюватимуть повноцінно.

“Я прошу, щоб весь громадський транспорт був на мережі з понеділка. Якщо хочуть бачити, що це є спеціальний транспорт, значить на всьому транспорті мають бути таблички “Спецтранспорт”. І вже терміново повідомте поліцію про кількість транспорту, який їздитиме містом з відповідними табличками”, – зазначив Сергій Надал.

“Нами опрацьовано вже всі документи. Пропонується залишити роботу транспорту для того, щоб зберегти економіку міста. Якщо постановою забороняються перевезення в загальному режимі, то пропонуюється перейти в спеціальні перевезення, де забезпечити перевезення всіх працюючих категорій населення міста. Людині достатньо буде надати будь-який документ, який підтверджуватиме, що він працюючий. Перелік маршрутів громадського транспорту у поліцію подамо сьогодні”, – додав заступник начальника управління-начальник відділу транспорту Управління транспорту, комунікації та зв’язку ТМР Олег Вітрук.

Стосовно роботи дитячих садочків та шкіл, міський голова Сергій Надал зазначив, що напередодні отримав сотні звернень від тернопільських батьків з проханням не зупиняти роботу освітніх закладів. Тому, навчання у місті триватиме й надалі. Єдиною та основною умовою є жорстке дотримання всіх карантинних вимог, рекомендованих МОЗом.

“Постанова говорить про заборону відвідування навчальних закладів. Дитячі садочки не є закладами освіти – це установи позашкільної освіти. Вони мають бути і працювати повноцінно, у такому режимі як є.

Стосовно заборони відвідування навчальних закладів. Наголошую, у Постанові жодним чином не заборонено роботу освітніх і навчальних закладів. Тому ці установи повинні забезпечити повноцінну роботу. Директори шкіл мають забезпечити роботу шкіл. Мова йде про заборону відвідування. Ми ніколи не змушуємо йти до школи. Ті батьки, які вважають, що їхні діти мають вчитися в школі – їхні діти йдуть до школи. Ніде не заборонено роботу закладів освіти. Я хочу подивитися, як вправоохоронці, будуть ходити і складатимуть протоколи на дітей за те, що вони йдуть до школи. Не думаю, що це буде. Але якщо й будуть протоколи, то у суді ми зможемо відстояти”, – каже Сергій Надал.

Начальник управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк підтвердила готовність закладів освіти до продовження роботи в умовах жорсткого карантину. Посадовець зазначила, що це може бути будь-який формат – чи то звичний, чи дистанційний.

“Позашкільні заклади освіти, школи та інші освітні установи Тернополя готові до навчального процесу у будь-якому форматі. Дуже багато дзвінків від дзвінків зі зверненням дозволити навчання. Директори забезпечили всі умови – дезинфікуючі засоби, залучені додаткові входи/виходи, змінено графік проведення уроків. Якщо захворіла котрась із дітей, то всі діти цього класу йдуть на самоізоляцію. Ми приймемо і готові до будь-якого рішення засідання штабу”, – каже Ольга Похиляк.

Більш детально про рішення, прийняті під час засідання штабу, роботу інших сфер діяльності та ситуацію у Тернополі – дивіться у відеоматеріалі.

Exit mobile version