На Тернопільщині унікальний музей, аналогів якому немає в Україні, можна відвідати, залишаючись вдома

Карантин вніс корективи у плани багатьох із нас, в тому числі – любителів мандрівок. Проте, сьогодні ознайомитися з музейними експонатами можна онлайн. 

Борщівський обласний краєзнавчий музей запрошує усіх поціновувачів стародавньої історії України та, зокрема, трипільської культури, не виходячи з дому, здійснити віртуальну 3D-екскурсію в один із відділів музею – єдиний в Україні підземний музей трипільської культури «Печера Вертеба».

Усі охочі матимуть змогу віртуально прогулятися підземними лабіринтами однієї з найдовших гіпсових печер світу, яка понад 600 років була надійною схованкою і ритуальним святилищем для стародавніх трипільців, що існували на наших землях понад 5000 років тому. Сподіваємося, що онлайн-подорож буде цікавою і багато хто захоче особисто  відвідати цю таємничу «Наддністрянську Помпею» після закінчення карантину. Помандрувати віртуально можна перейшовши на посиланням, – розповідають організатори віртуальних мандрівок.

З 1991 року археолог Михайло Сохацький проводить дослідження трипільських поселень на території Тернопільщини. За результатами багаторічних розкопок археологічної експедиції  Борщівського краєзнавчого музею сформувалася унікальна колекція трипільських старожитностей.  На сьогодні музей робить частину цих експонатів доступними для перегляду в інтернеті. Працівники музею пропонують всім бажаючим   першу найбільшу онлайн-базу,  на якій можна  ознайомитися з найцікавішими артефактами трипільської культури, знайденими під час досліджень у печері «Вертеба» та з трипільських пам’яток на території Борщівського та Гусятинського районів:

За допомогою онлайн-ресурсу можна переглянути 268 знахідок трипільського керамічного посуду, предметів зооморфної та антропоморфної пластики, амулетів, знарядь праці з кістки, кременю та міді. Для кожного артефакту подано опис, а його зображення можна побачити з 5—12 ракурсів. Ресурс двомовний – доступний українською та англійською. Подивитися представлені експонати можна за посиланням.

Довідково:

Вертеба – це унікальна печера–музей, яку часто називають «Наддністрянською Помпеєю». Жодна інша печера світу не містить такої кількості багатств – знайдених предметів матеріальної культури різних епох. У ній розташовано перший в Україні та світі підземний музей археології, трипільської культури та епохи неоліту. Завдяки стабільному мікроклімату, сталій вологості і температурі повітря, тут дуже добре зберігаються цінні знахідки. Віднайшов печеру власник місцевих земель Ян Малевський ще 1823 року під час полювання. Відразу при вході він виявив значну кількість керамічних виробів, походження яких, на його думку, належало до античної доби. Насправді це було відкриття ще не відомої в той час трипільської культури, яке майже на 30 років випередило її офіційне відкриття, у 1850 р. у селі Трипілля під Києвом.

Хоча довжина ходів печери лише дев’ять кілометрів, тут дуже легко заблукати. Усі ходи глухого підземелля видаються одноманітними. Тут можна довго ходити і знову вийти на теж місце, так і не діставшись виходу. Тому не варто відходити від групи під час екскурсії. Існують відомості, що в печері під час Другої світової війни переховувалися євреї, а згодом – бійці УПА. В одному із залів повстанці вчилися стріляти. Білі цяточки на одній зі стін – сліди куль. Оригінальним є підземний лабіринт «Кам’яна соломка». Поверхня його стелі вкрита густими заростями сталактитів.

Exit mobile version