Десятки тисяч тернополян виступили на захист української мови (Відео)

фото Тернопіль

У Тернополі завершився збір підписів на захист української мови. Захід, який тривав впродовж кількох тижнів, ініціював міський голова Сергій Надал. За цей час вдалося зібрати десятки тисяч підписів. Сьогодні, 25 серпня, документи зареєструють, долучать до колективного звернення та передадуть у Київ – у Верховну Раду України.

“Буквально всього за кілька тижнів 20 тисяч тернополян поставили підпис на захист української мови. Ці підписи – це є попередження тим малоросам, які ще залишилися у Верховній Раді. Якщо в них знову підніметься рука на державну мову, то тоді вже не десятки, а сотні тисяч тернополян та українців прийдуть під Верховну Раду”, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Як згодом стало відомо, станом на 14:00 годину 25 серпня підписи тернополян, зібрані на підтримку української мови, вже у сесійній залі Верховної Ради України. Внесла їх туди народний депутат Оксана Савчук – «свободівка» з Івано-Франківська.

Нагадаємо, 16 липня під Верховною Радою України відбулася акція, спрямована на захист української мови. Активісти вимагали не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти”. Документ, внесений народним депутатом України М.Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього та мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі. Зокрема, відтермінувати перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, до 2023 року.

Тоді ж на захист української мови виступив також міський голова Тернополя Сергій Надал. Посадовець закликав не допустити знищення генокоду нації, адже українська мова – це основа та свобода держави.

Читайте також: “Мова – наша свобода!”: міський голова Тернополя оголосив збір підписів на захист української мови (Відео)

Exit mobile version