На Тернопільщині на 96 році життя померла зв’язкова ОУН Олександра Світа

Фото: з мережі Інтернет

У Шумському районі, що на Тернопільщині, померла легендарна зв’язкова ОУН Олександра Світа. Її серце зупинилося 24 серпня, у День Незалежності України. Жінці було 95 років. Про смерть повідомили у Шумській об’єднаній територіальній громаді.

Олександра Світа – приклад активної громадянської позиції та патріотизму. Свою енергію жінка направила на боротьбу з комуністами і на початку 20 століття вступила в ОУН, де була зв’язковою. На її долю випала зрада, арешт, тортури в Кременецькій в’язниці, а також каторжна праця в таборах в Сибіру. Після всіх випробувань Олександра Свита повернулася на Тернопільщину.

“На 96 році життя відійшла у вічність Олександра Миколаївна Світа – справжня патріотка своєї держави, щира українка, зв’язкова проводу ОУН та одна з найповажніших жителів нашого міста. Пані Олександра завжди відзначалася активною громадською позицією і була прикладом молоді в служінні Батьківщині. Свою патріотичну діяльність починала зв’язковою проводу ОУН у перші роки Другої світової війни. Пережила і зраду, арешт і допити в Кременецькій тюрмі…Суд і вирок – десять років таборів у Сибірі. Але, пройшовши усі митарства і тяжкі випробування тюрми, пані Олександра повернулась назад до України, в рідну Шумщину. Вона понад усе любила рідний край та Неньку Україну”, – йдеться у повідомленні громади.

Редакція Медіаплатформи “Файне місто” висловлює щирі співчуття рідним та близьким Олександри Світи. Вічна пам’ять.

Читайте також: На Луганщині загинув військовий з Тернопільщини Володимир Рудик

Фото: Газета “Номер один”

Exit mobile version