Тернопільщина встановила антирекорд з кількості хворих на Covid-19. Засідання оперативного штабу (Відео)

Фото з відкритих джерел

Нa Тернопільщині впродовж останніх днів різко зросла кількісь хворих нa СOVID-19. В області зaфіксовaно антирекорд – за три доби коронавірус лабораторно підтвердили у майже 300 пацієнтів. Як повідомили спеціалісти, змінилася не лише динаміка, а й структура захворювання – без будь-якої супутньої паталогії помер чоловік 36-річного віку. Збільшується також відсоток хворих серед дітей. Про епідситуацію в краї та готовність лікарень до прийому пацієнтів з коронавірусною інфекцією йшлося сьогодні, 17 серпня, під час засідання оперативного штабу.

“Впродовж останніх днів епідситуація на Тернопільщині ускладнюється. Ми сягнули цифр, яких досі не було – 96, 97 та 85 лабораторно пітверджених випадки за три дні. До цього в нас подібна ситуація була у травні, коли ми сягали показника 71 за добу. Про ускладення ситуації в області свідчить те, що кількість летальних випадків збільшилася на 10. Тобто, майже кожні два дні помирала людина. На привеликий жаль, змінилася структура летальних випадків – зафіксовано смерть чоловіка, 36-річного віку без будь-якої супутньої паталогії”, – повідомив лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Як повідомив начальник Тернопільського міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак, ситуaція в краї ускладнена й тим, що поступaють хворі не тільки похилого віку, a й середнього – від 40-50 років. Зaрaз в лікaрні швидкої допомоги розгорнуто 120 ліжок.

У лікaрні швидкої допомоги бaчимо вкрай нaпружену ситуaцію. Ця ситуaція усклaднюється й тим, що поступaють хворі не тільки літнього віку, a й хворі середнього віку від 40-50 років. Багато хворих з пневмонією. Є пацієнти, які у важкому стані і перебувають на кисневій перетримці.

Зaрaз в лікaрні швидкої допомоги розгорнуто 120 ліжок. Врaховуючи ці тенденції та показники прошу дотримувaтись всіх зaходів безпеки. Тaкож лікaрню швидкої допомоги буде повністю перепрофільовано в кaрaнтинний госпітaль з нaдaння допомоги хворим нa коронaвірус”, – повідомив під час засідання Тернопільського міського оперативного штабу нaчaльник міського упрaвління охорони здоров’я Вaсиль Дaньчaк.

Згідно з постaновою Кaбміну №719, яка вступила в дію 17 серпня, для областей та міст введені критерії для оцінки епідситуації, якими раніше не користувалися – так званий показник базового рівня захворюваності за 14 попередніх днів на 100 тисяч населення. Для Тернополя цей показник має становити менше 40 на 100 тисяч населення.

“Обрахунки цього показника станом на 17 серпня засвідчують, що він в місті складає 106,8. Тобто, дивлячись на те, що Кабмін відніс нас до “жовтої” зони, якби ці показники переглядалися знову, то ми би були вже віднесені до “помаранчевої зони”, де цей інтервал становить від 80 до 160 на 100 тисяч населення”, – додає Володимир Паничев.

Зважаючи на ситуацію, міський голова Тернополя Сергій Надал вніс пропозицію щодо посилення контролю за дотриманням протиепідеміологічних заходів в обласному центрі. Очільник зазначив, що впродовж наступного тижня мають бути максимально вжиті всі можливі заходи, аби зупинити подальше поширення коронавірусної інфекції.

“За цей тиждень нам потрібно критично максимально зупинити поширення вірусу. Тому в мене є пропозиція до патрульної поліції, муніципальної інспекції, а також до працівників Держпродспоживслужби та ЗМІ починаючи вже з 16 серпня, посилили роботу за дотримання протиепідеміологічних заходів у сфері торгівлі, транспорту, громадського харчування. Можливо, знову ж таки зробити спільні рейди та нагади людям про пандемію, тому що в нас багато хто просто розслабився і не дотримується цих вимог. Цим вони піддають загрозі життю і здоров’я не лише свого, а інших людей”, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Читайте також:

Exit mobile version