“У Тернополі побили пенсіонерку за відмову здавати картоплю для ЗСУ”: черговий ФЕЙК поширюють росіяни (Відео)

Фото: НотаЄнота

Московити регулярно створюють відео, щоб дискредитувати українських військових та волонтерів, а також щоб деморалізувати суспільство. Одне з таких нещодавно поширили у соцмережах, у якому йдеться, що нібито у Тернополі побили пенсіонерку за відмову здавати картоплю для ЗСУ. Цей фейк розвінчали фахівці ресурсі “НотаЄнота“, пише Файне місто.

Відео масово закидали через коментарі у різних каналах та групах. Воно достатньо коротке – всього 46 секунд, зроблене у вертикальному форматі і з логотипом «Єдині новини», хоча нічого подібного на жодному медіа, яке входить до телемарафону «Єдині новини» немає.

Використання цього логотипу тут зроблено для підкріплення авторитетом – мовляв, ось вам, справжнє. Так фейкомети використовують логотипи різних відомих медіа, щоб створити ілюзію правдивості, – йдеться у дописі.

Далі росіяни використали низку емоційних гачків:

Влучний формат, який бʼє на емоції. Проте ні імені пенсіонерки, ні імені волонтера, ні проблеми з картоплею годі шукати. Так само як нема і джерела інформації – Поліція не те, що у Тернополі, а й в жодному іншому регіоні не повідомляла про такі випадки. Як і немає згадок у медіа. Відеоряд – набір зображень із заблюренням, де неможливо нікого ідентифікувати. Нема джерела інформації, нема конкретики і відповідей на питання «Хто? Що? Де? Коли?». Проте такі відео чудово включають емоцію, а далі мозок доконструйовує псевдоподії.

І вишенька на торті – мовляв, ДБР відкрило кримінальне провадження. Але є один нюанс: у підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини.

Будьте обережні з короткими відео у соцмережах – серед них є багато ворожих вкидів.

Читайте таож:

Exit mobile version