«Дожити до 100 по-українськи» — новий документальний фільм від команди «Файне місто»

Галина Горяна, Микола Табачук, Любов Прочухан, Василь і Василина Зеленчуки — чотири історії, чотири приклади того, що значить жити на повну, коли тобі далеко за 70. Вони втрачали близьких, страждали від болю, переживали розлуки, але не втратили головного — жаги до життя. Вони танцюють, займаються спортом, зберігають народні традиції й кожного ранку зустрічають день із вдячністю.

27 вересня о 22:15  на Першому каналі Суспільного — прем’єра фільму, який розповідає, як вік стає не обмеженням, а точкою опори.

Створюючи фільм, ми прагнули показати неймовірну силу духу українців, які не лише долають виклики війни, але й демонструють, як можна жити повноцінним, активним життям у будь-якому віці. Цей фільм — не просто про довголіття, він про незламність, оптимізм та любов до життя, — зазначає продюсерка та сценаристка стрічки Марія Пачковська.

Проєкт отримав міжнародне визнання, здобувши перемогу на престижному конкурсі Japan Prize 2023. На церемонії в Токіо креативна продюсерка Суспільного Зоряна Биндас зазначила: «Обґрунтовуючи свій вибір, журі сказало, що в Україні триває війна, та попри це, фільм — про життя та надію. Я подумала, що наші герої допоможуть глядачам старшого віку побачити справжню цінність життя. Мені б дуже хотілося, щоб старші люди розуміли: вони важливі для суспільства, їхнє життя дуже цінне, а його якість має значення».

У фільмі представлені різні регіони України, що додає глибини історіям героїв: 91-річна Галина Горяна з Києва, яка займається спортом після серйозної травми, 84-річний Микола Табачук, вчитель фізики, який вірить, що вік не обмежує можливості людини. Любов Прочухан із Харкова, яка після втрати ноги знову почала танцювати. Подружжя Зеленчуків із Карпат зберігає давні гуцульські традиції, підтримуючи міцний зв’язок із природою.

Режисерка фільму Алла Демко додає:

Наші герої доводять важливу істину: ніколи не пізно жити повним життям, пізнавати світ, розвиватися, досягати нових вершин. У цьому і є секрет справжнього довголіття — не ламатися під тягарем обставин, а зберігати в собі дитячу допитливість та невгасиму жагу до життя.

Проєкт створений на замовлення Суспільного Мовлення. Виробництво документального проєкту стало можливим завдяки коштам «Японського призу».

Творча команда:

Дивіться 27 вересня о 22:15 на Першому каналі Суспільного та переконайтеся, що справжнє життя починається не з молодості, а з бажання жити, попри все.

Читайте також:

Exit mobile version