В Україні заборонили використання Telegram: кого це стосується і який виняток

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У четвер, 19 вересня, Національний координаційний центр кібербезпеки заборонив використання месенджера Telegram на службових пристроях у державних органах, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. Про це пише Файне місто з посиланням на Раду нацбезпеки та оборони.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки, – наголосив він.

Представники СБУ та ГШ ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у НКЦК, виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Читайте також:

Exit mobile version