На Тернопільщині жителі Лопушного вимагають звільнення сільського голови та приєднання до Збаразької ОТГ

У селі Лопушне Лановецького району жителі вийшли на мирну акцію. Люди вимагають звільнення сільського голови Надії Гончарук, а також приєднання до Збаразької ОТГ замість Лановецької. Про це журналістам Медіаплатформи “Файне місто” повідомила жителька населеного пункту Олена Гуменюк.

“Почалося все з того, що згідно зі збором підписів, 92 відсотки Лопушнянської громади хочуть приєднатися до Збаразької ОТГ. А нас без згоди, будь-якого рішення сесії та зборів, згідно з рішенням Кабміну, приєднали до Лановецької ОТГ. Жителі почали вимагали від голови сільської ради Надії Гончарук скликання зборів. Зібрання відбулося двічі. Люди приносили протоколи зборів. Зазначу, що на збори представники сільської ради не приходили. Ми почали бунтувати, вимагати скликання сесії, яку Надія Миколаївна скликати категорично відмовилася”, – розповідає Олена Гуменюк.

За словами Олени Тимофіївни, жителі Лопушного просили голову сільської ради надати їм супровідний лист, у якому б зазначалося, що люди хочуть приєднатися до Збаразкої ОТГ. Такий лист було надано, – каже жінка. Проте, допоки представники ініціативної групи завезли його в адміністрацію, Надія Гончарук зазначений документ відкликала.

“Ми просили супровідного листа, такий як видала сусідня сільська рада, що гідно з волевиявленням жителів внести нас до Збаразької ОТГ. Такий лист Надія Гончарук нам дала. Ми поки завезли в Тернопіль в обласну адміністрацію, ввечері подзвонили до нас і повідомили, що вона вже відкликала того листа.”

В подальшому жителі району зверталися у різні інстанції та установи. Також Олена Гуменюк зазначає, що надали всі необхідні документи.

“З Міністерства міжрегіонального розвитку прийшла відповідь, що на сьогодні всі документи та звернення по даній справі передано в ОДА. Відповідно до наданих на місцях рекомендацій у Києві готові розглянути та внести зміни. В ОДА рекомендували провести у селі Лопушне сесію, під час якої винести дане питання на обговорення”, – каже пані Олена.

Сесія Лопушнянської сільської ради, як повідомила Олена Гуменюк, відбулася 17 липня. В результаті обговорення, за словами жінки, більшість депутатів проголосували за приєднання до Збаразької ОТГ.

“Це була п”ятниця, 17 липня. Ми забрали рішення сесії. В понеділок зранку приїхали в обласну адміністрацію. Голова повідомив, що на електронну адресу прийшло повідомлення від Надії Гончарук, що рішення сесії про об’єднання визнано недійсним. Люди вже озлобилися і вирішили висловити голові сільської ради села Лопушне недовіру. 26 липня провели збори. Є протокол зборів, зібрали підписні листи згідно з законом”, – розповідає Олена Гуменюк.

Аби бути почутими, 4 серпня жителі села Лопушне перекрили дорогу регіонального значення. Також планували повторне зібрання та перекриття дороги у четвер, 6 серпня.

“Вчора ми перекрили дорогу. Приїхали до нас керівник районної державної адміністрації та начальник місцевої поліції. Сказали нам приїхати 5 серпня і нам нададуть консультацію юриста, чи вірно складені документи. Сьогодні наші підписні листи переглянули. Сказали, що підписні листи оформлені вірно, є технічні недоліки у протоколі. Також ми написали заяву у Лановецьку поліцію та прокуратуру щодо проведення перевірки роботи сільської ради с. Лопушне”, – продовжує розповідь жителька с. Лопушне.

За словами жінки, поспілкувавшись з представником влади, люди дійшли спільної згоди – не виходити повторно на акцію протесту 6 серпня. Домовлено про засідання за участі представників обласної, районної влади, а також правоохоронних органів.

“Ми погодилися на круглий стіл. Але якщо нас не буде почуто, то ми будемо надалі знову збиратися та перекривати дорогу”, – повідомила Ольга Тимофіївна.

За коментарем щодо цієї ситуації журналісти “Файного міста” звернулися до голови сільської ради с. Лопушне Лановецького району Надії Гончарук. Посадовець зазначила, що не вбачає у своїх діях порушення законодавства.

“Я працюю згідно з чинним законодавством. У своїх діях не вбачаю порушень. Якщо з цією позицією хтось не згідний, він має повне право звернутися у відповідні органи із заявою про проведення перевірки. Я підстав для свого звільнення не бачу”, – зазначила Надія Миколаївна.

Читайте також: На Тернопільщині люди перекрили дорогу регіонального значення

Exit mobile version