В Україні набув чинності закон про легалізацію медичного канабісу

Медичний канабіс// Фото ілюстративне// Джерело: TeriVirbickis/Depositphotos

В Україні набув чинності закон про легалізацію канабісу для використання у медичних та наукових цілях. Зокрема, йдеться про створення ліків на основі речовин та видачу рецептів на канабіноїдні препарати для послаблення болю, наприклад, при розладах сну чи проблемах з харчовим трактом, при онкохворобах та терапії Альцгеймера, Туретта, епілепсії, пише Файне місто.

Нагадаємо, 21 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила в цілому урядовий проєкт №7457 щодо узаконення марихуани. Ініціативу підтримали 248 народних депутатів. Документ передбачає неповну легалізацію, але дає дозвіл на використання рослини тільки у медичних та наукових цілях.

Коноплі можна застосовувати, наприклад, для створення вченими ліків, проведення експериментів, а також у якості знеболювального чи терапевтичного засобу. Це актуально для людей з епілепсією, хворобою Альцгеймера, синдромом Туретта, онкохворобами, захворюваннями травного тракту та навіть для налагодження сну і лікування наркотичної залежності.

Загалом, закон передбачає:

Як реагують українці

Відносна більшість українців позитивно ставляться до легалізації медичного канабісу. Про це свідчать результати опитування КМІС. У межах опитування провели експеримент, де різним групам людей ставили запитання з різними формулюваннями.

На базове запитання “Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу?” позитивно відповіли 43% опитаних, 16% були проти, а 41% мали нейтральне або невизначене ставлення. 

Коли ж акцентували на тому, що йдеться про марихуану як легкий наркотик, підтримка дещо зросла – до 45%, а частка противників збільшилася до 23%.

Найбільша підтримка спостерігалася, коли наголошували на полегшенні болю: 57% респондентів схвалили легалізацію, лише 14% висловилися проти, а 28% залишилися нейтральними або невизначеними.

Читайте також:

Exit mobile version