Служба у Краматорському прикордонному загоні: особливості, вакансії та гарантії

Фото ілюстративне // Джерело: УНІАН

Триває третій рік війни з російськими окупантами. На захист нашої держави закликають ставати всіх охочих. Про особливості служби у Краматорському прикордонному загоні, вакансії та гарантії розповіли начальник пресслужби Краматорського прикордонного загону Роман Коссе та офіцер пресслужби Юрій Шкільняк в ефірі студії Файного міста.

Розкажіть про історію Краматорського прикордонного загону.

Роман Косе:

Краматорський прикордонний загін був створений у 2015 році відповідно до вимог того часу. Ми виконували завдання в Донецькій області. Основними завданнями були контрольні операції в межах транспортних коридорів «Мар’їнка» та «Майорське». Наш особовий склад здійснював пропускні операції на тимчасово непідконтрольній території України та в зворотному напрямку. Також наші люди несли службу на блокпостах першого оборонного рубежу. Ми були одними з перших, хто зустрів ворога у 2022 році на початку повномасштабної агресії та дали гідну відсіч, яку продовжуємо надавати й донині. Наразі ми реформуємося в загін бригадного типу новітнього зразка і розширюємо свій штат.

Розкажіть, будь ласка, про особливості служби у вашому підрозділі та загалом у Державній прикордонній службі.

Роман Коссе:

Державна прикордонна служба складається з декількох специфічних формувань. Наприклад, Краматорський прикордонний загін – це більше військовий підрозділ, який займається відбиттям збройної агресії Російської Федерації. В нашій прикордонній службі є й інші загони, які охороняють державний кордон та здійснюють пропускні операції в пунктах пропуску через державний кордон України. Наша специфіка полягає саме у відбитті збройної агресії. Тобто всі посади, які зараз створюються і введені, спрямовані на виконання цього завдання і нашу перемогу.

Давайте поговоримо детальніше про те, як потрапити на службу до вашого підрозділу. Які фахівці вам зараз потрібні?

Юрій Шкільняк:

Нам потрібні фахівці різних напрямків. Наприклад, якщо ви навчалися на медика або вже працюєте медиком, чи маєте споріднену військову спеціальність, як-от зв’язківець, айтішник, водій різних категорій, фінансист – ми шукаємо спеціалістів усіх цих напрямків. З введенням нових посад ми створюємо нові підрозділи, до яких набираємо персонал. Є у нас і військові спеціальності. Тобто все, що можна уявити у сьогоднішній війні, – у нас є: безпілотники, дрони-камікадзе, мінометні та протитанкові підрозділи, снайпери, кулеметники. Якщо ви бажаєте захищати країну безпосередньо на першій лінії оборони, ми можемо вас навчити це робити.

Отже, людина може знайти застосування своїм цивільним навичкам у вашому підрозділі?

Юрій Шкільняк:

Так, звичайно! Ми, перш за все, шукаємо тих, хто хоче разом із нами робити цю справу. Ми можемо навчити будь-чому. Тобто ви можете залишити все, чим займалися в цивільному житті, і робити ту ж справу, але вже з військовим спрямуванням.

Які вимоги до кандидатів?

Роман Коссе:

Вимоги визначені законодавством: вік від 18 до 60 років, відповідний стан здоров’я та бажання проходити службу.

Як можна потрапити на службу? Куди звертатися?

Юрій Шкільняк:

У кожному прикордонному загоні, так само як і в нашому, є групи комплектування, до яких можна звернутися. Зараз всі сидять у соціальних мережах, тому нас можна знайти в Instagram, Facebook. Там є наші контакти. Також на сайті Державної прикордонної служби можна заповнити анкету.

Що відбувається, коли людина потрапляє до вашого підрозділу?

Юрій Шкільняк:

Спершу вона проходить співбесіду, щоб ми могли визначити, в чому вона буде корисною. Важливо, що не тільки військові спеціальності мають значення, але й цивільні, суміжні з військовими. Наприклад, медик, логіст, фінансист, діловод, автослюсар – всі ці спеціальності потрібні, і ми готові прийняти фахівців у цих галузях.

Як проходить навчання?

Роман Косте:

Навчання у нас організоване дуже якісно, в центрах підготовки працюють висококваліфіковані спеціалісти. Пріоритетом є людське життя, тому вас без підготовки ніхто нікуди не відправить. Після підготовки йде злагодження, де вже досвідчені бійці відточують вашу військову майстерність. У нас немає такого, що підрозділи сидять без діла в казармах. Кожен має вміти володіти різними видами зброї. Озброєння у нас сучасне та різноманітне: від безпілотників до снайперських та мінометних підрозділів. Важливо завжди вдосконалювати свої навички, але паралельно з цим ви будете виконувати свої службові обов’язки, користуючись усіма матеріальними благами, які забезпечує Державна прикордонна служба України.

Ви згадували про матеріальне забезпечення. Можете детальніше розповісти про це?

Юрій Шкільняк:

Так, при укладанні контракту ми рекомендуємо укладати контракт, тому що це відкриває перед вами кілька переваг. Наприклад, при укладенні контракту вам виплатять певну суму за його підписання, приблизно раз на рік ви будете отримувати допомогу на вирішення побутових потреб. Якщо вам нададуть житло, але ви бажаєте орендувати квартиру, вам щомісячно відшкодовуватимуть до 3000 грн. Також є сертифікат на купівлю автомобіля на суму до 150 000 грн. Якщо у вас є іпотека, вам відшкодовуватимуть її вартість. Крім того, ми забезпечуємо трьохразове харчування, формою та всім необхідним.

Яка різниця між службою за мобілізацією та службою за контрактом?

Роман Коссе:

Служба за мобілізацією і за контрактом майже не відрізняються за обов’язками. Однак, за контрактом ви отримуєте більше грошового забезпечення. Крім того, ви отримуєте всі виплати, про які вже говорив Юрій. Наразі закон України дозволяє укладати контракт на проходження служби до кінця особливого періоду, тобто до закінчення війни. Потім ви зможете вирішити, чи продовжувати службу, чи повернутися до цивільного життя.

Чи можуть долучатися до вашого підрозділу діючі військові?

Юрій Шкільняк:

Так, до нас можуть долучатися військовослужбовці з інших підрозділів. Для цього є анкета на сайті Державної прикордонної служби, яку можна заповнити.

Чи активно люди зараз долучаються до вашого підрозділу?

Роман Коссе:

Так, активно. Ми проводимо роз’яснювальну роботу, розповідаємо про наш підрозділ, і люди хочуть до нас приєднатися. Зараз ще є можливість зайняти посаду, яка вам до душі.

І на завершення, ще раз нагадайте, куди звертатися тим, хто зацікавився можливістю долучитися до лав прикордонників.

Юрій Шкільняк:

Ви можете знайти нас на сторінках соціальних мереж Facebook, Instagram, а також зайти на сайт Державної прикордонної служби та заповнити анкету. Також можете зателефонувати за номером 067 368 5.34.

Довідка

Краматорський прикордонний загін (в/ч 2382) — орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, підпорядкований Східному регіональному управлінню. На даний час основними завданнями прикордонного загону являється відсіч російської збройної агресії на території України в складі сил оборони.

7 вересня 2022 року 11 прикордонний загін Державної прикордонної служби України указом Президента України Володимира Зеленського відзначений почесною відзнакою «За мужність та відвагу».

Exit mobile version