Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята, заборони і традиції

Фото з відкритих джерел

У серпні християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої Богородиці – свято, яке належить до числа двунадесятих, тобто, дванадцяти найважливіших. Воно присвячене відходу із земного життя Божої Матері. Оскільки ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, святкування перенеслося на 15 серпня. Яке значення цього свята, його заборони, народні звичаї – у матеріалі Файного міста.

Свято Успіння Пресвятої Діви Марії в українській традиції часто називають Першою Пречистою. Це визначення походить від того, що дата є першою серед ряду свят, присвячених Пресвятій Богородиці. Крім того, свято знаменує собою не лише закінчення посту, а й перехід від літнього періоду до осіннього, та початок сезону весіль.

Історія свята

Як йдеться у Святому Письмі, після смерті Ісуса Діва Марія жила в Єрусалимі в Іоанна Богослова. Вона багато молилася, займалася рукоділлям, розмовляла з вірянами. Також часто піднімалася на Оливну гору, звідки вознісся Ісус.

Якось, коли Марія була вже в похилому віці, під час молитви на горі до неї спустився архангел Гавриїл. Він дав їй райську гілку і сказав, що через три дні її шлях земний закінчиться. Діва Марія не засмутилася, але попросила прислати до неї апостолів Христа, щоб попрощатися.

Гавриїл виконав прохання, і апостоли були в будинку Іоанна в призначений день. Тоді ж за Богородицею спустився з небес Ісус. Поховали Діву Марію в Гефсиманському саду, де були могили її батьків і чоловіка.

“Успіння” в перекладі зі старослов’янської – це “сон”, за яким ідуть воскресіння і вознесіння. Під час свята Успіння відзначають не відхід із життя Діви Марії, а її перехід у вічне життя і довгоочікуване возз’єднання із сином.

Що можна і що заборонено робити на Успіння Пресвятої Богородиці

Напередодні Успіння Богородиці та в день свята в храмах відбуваються урочисті богослужіння. Існує традиція цього дня нести до ікони Божої Матері квіти, освячувати хліб або букетики хлібного колосся. Цього дня прийнято допомагати нужденним.

У свято закінчується Успенський піст, тому дозволяється влаштувати застілля з м’ясними та рибними стравами. Обов’язково на столі має бути хліб із зерна нового врожаю.

У народі Успіння знаменує закінчення польових робіт – до цього часу потрібно прибрати хліб і врожай на городі. Після починалася пора сватання: згідно з одним із повір’їв, у цей час сама Діва Марія благословляє пари на щасливе і довге подружнє життя.

Існує й низка заборон у свято Успіння:

Народні прикмети дня не радять надягати тісне взуття, щоб не натерти ноги – інакше не буде радості в житті. Також не слід цього дня ходити босоніж по росі – її вважають сльозами землі, що оплакує Богородицю. Одна із суворих заборон дня – робота на городі, у свято в жодному разі не можна встромляти в землю гострі предмети, бо земля має відпочити.

Молитва на Успіння Пресвятої Богородиці

У велике свято просять про народження дітей, здоров’я і щасливу долю для них. Також моляться Богородиці про здоров’я і благополуччя для себе та близьких.

Молитва до Богородиці про допомогу

Взиваємо до милості Твоєї, о Пресвята Матір Божа! Не відвернися від молитов наших, а визволи від бід і нещасть. Єдина Чиста й Блаженна Богородице, спаси нас! Ти, багатостраждальна Матір Божа, що перевищує по вірі і стражданням всіх, хто живе на землі. Почуй і не покинь нас у хвилини важкі, збережи нас під покровом милосердя і співчуття свого. Лише біля тебе ми знаходимо притулок і тепле заступництво в пітьмі пекельній. Тільки ти маєш дозвіл звернутися до Сина Свого і благати Його про спасіння наше і перехід у Царство Небесне, де ми будемо оспівувати і славити Сина Твого, Отця Його і Тебе, володарку світу, на віки віків. Амінь.

Звертатися до Богородиці можна і своїми словами – Матір Божа чує всі наші молитви.

День міста Тернополя

Цьогоріч День міста Тернополя вперше відзначатиметься 15 серпня. Таке рішення було прийняте у зв’язку з переходом на новоюліанський календар, адже традиційно це свято було в день християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке є храмовим празником у місті.

З нагоди свята у Тернополі відбудуться культурні та спортивні заходи. Зокрема, заплановані урочистості з вшанування Захисників і Захисниць України, фестивалі, благодійний концерт на підтримку ЗСУ, екскурсії, виставки тощо.

Більше: День міста Тернополя: програма культурних заходів 

Читайте також:

Exit mobile version