Акцизи, податки, виплати переселенцям: що зміниться у вересні для українців

Фото: ілюстративне

Підвищення акцизів на пальне, нові податки при купівлі авто та виплати переселенцям. Вже з вересня цього року на українців очікує чимало нововведень, більшість з яких будуть неприємними для гаманця. Про це пише Файне місто з посиланням на Центр громадського моніторингу та контролю.  

Можуть зрости ціни на заправках

З 1 вересня Уряд планує чергове підвищення акцизних податків на різні види пального. А це може призвести до зростання цін на заправках. Так, ставки акцизу на бензин збільшаться з 215, 5 євро до 242, 6 євро на тисячу літрів. Ставки на дизельне пальне зростуть зі 139, 5 євро до 177, 6 євро. Ставки на автогаз зростуть з 52 до 165 євро. Надалі акцизи зростатимуть поступово впродовж 4 років. 

За прогнозом НБУ, пальне подорожчає за третій квартал 2024 року на 3,8%, за четвертий квартал – ще на 5,4%. У підсумку, до кінця року пальне подорожчає більш ніж на 9%.

Вартість нових авто ризикує піти угору

Вже восени може зрости ціна не лише на пальне, а й на самі автомобілі. Адже Кабмін схвалив пакет змін до Податкового кодексу, які передбачають, зокрема, військовий збір у 15% від ціни авто при його першій реєстрації в Україні.  

Наскільки зараз це (автомобілі — ред.) нагальна потреба? У нас проблема безпеки, горить хата, а ви кажете, що не треба купувати засоби гасіння, а краще купити автомобіль. По-перше, купівля авто зараз не є нагальною критичною потребою. По-друге, для сектора безпеки і оборони автомобілі ввозяться без мита та без сплати ПДВ, — заявив міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв’ю РБК-Україна.

Продовжать виплати переселенцям

Також з 1 вересня внутрішньо переміщеним особам, які до того вже отримували допомогу, продовжать виплати ще на півроку. За словами, очільниці Міністерства реінтеграції Ірини Верещук, йдеться про 1,5 млн людей.

Зокрема, виплати отримують переселенці, які не можуть працювати, доглядають дітей, важкохворих, осіб з інвалідністю, мають низькі доходи або не мають їх узагалі. Для людей з інвалідністю та дітей виплати становлять 3000 грн на місяць. Для усіх інших — 2000 грн.

Читайте також: Потрібні всі групи крові: тернополян закликають стати донорами 

Exit mobile version