Велетенську кілограмову пухлину видалили у 2-річної дівчинки з Тернополя

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Львівські лікарі з Дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання успішно провели операцію з видалення великої пухлини нирки у 2-річної Марійки Мумряк з Тернополя. Новоутвір сягнув загрозливих для життя дитини розмірів. До того ж – був злоякісним та міг спричинити виникнення метастазів. Про це пише Файне місто з посиланням на Перше медичне об’єднання Львова.

Хвороба проявилася на початку травня під час поїздки до бабусі на Черкащину. Мати дівчинки помітила кров у підгузку і негайно звернулася до місцевої лікарні.

Черкаські медики зробили УЗД і побачили звідки кров у сечі. На правій нирці дівчинки було гігантське утворення. Ним виявилася нефробластома – пухлина нирки, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. Тобто утвір від самого початку непомітно зростав разом з Марійкою.

На момент обстеження розмір пухлини сягав уже 20 см, а вага становила більше кілограма. І це при тому, що сама Марійка важить лише 12 кг. Потрібно було негайно видаляти! Адже пухлина вже тисла на внутрішні органи та могла спровокувати сильну кровотечу, яка призвела б до загибелі крихітки, – зазначили у медоб’єднанні.

Родину з Марійкою скерували до Львова, де спеціалісти Дитячої лікарні Святого Миколая взялися за лікування.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хіміотерапія та операція

Відразу взятися за видалення нефробластоми спеціалісти не могли. Перед операцією Марійці призначили екстрену хіміотерапію для знищення пухлинних клітин у крові та запобігання їх подальшому поширенню.

Після курсу хіміотерапії хірурги провели операцію, яка тривала близько трьох годин. Пухлину вдалося відділити від життєво важливих органів, зокрема дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени. Разом із нефробластомою була видалена права нирка дівчинки.

Зараз Марійка продовжує лікування і має пройти ще один курс хіміотерапії для остаточного знищення можливих залишкових пухлинних клітин.

Бажаємо маленькій пацієнтці якнайшвидшого одужання!

Фото: Перше медичне об’єднання Львова
Exit mobile version