В Україні розробляють систему психологічної підтримки військових

Фото: АрміяInform

Міністерство оборони України активно працює над створенням системи психологічної підтримки та допомоги для військовослужбовців. Про це пише Файне місто з посиланням на очільницю Департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксану Сухорукову.

За її словами, кількість військовослужбовців із діагнозом “невралгічні захворювання, пов’язані зі стресом”, поступово зростає. Наразі 29% цих захворювань становить ПТСР. Найближчим часом ця цифра, за прогнозами, буде тільки зростати.

Сухорукова наголосила на важливості надання психологічної підтримки та допомоги військовослужбовцям на всіх етапах служби. Вона окреслила чотири основні етапи психологічної допомоги:

  1. Самодопомога або допомога за принципом “рівний-рівному”.
  2. Кризові інтервенції.
  3. Психологічні пункти розвитку на безпечній відстані від лінії фронту.
  4. Довготривала психологічна допомога.

Особливу увагу варто приділити підтримці військовослужбовців, які повертаються з полону, та їхніх родин, наголошують у Міноборони.

Ми зобов’язані підтримати родини на всьому цьому шляху: від моменту отримання повідомлення про те, що їхній близький зник безвісти, у пошуку, в очікуваннях і до його звільнення, — підкреслила очільниця Департаменту охорони здоров’я МОУ.

Також Оксана Сухорукова закликала до співпраці у створенні ефективної системи психологічної підтримки.

Міністерство оборони може випустити будь-який документ, створити будь-яку політику. Але реалізувати цю політику ми можемо тільки разом. Я сподіваюся, що кожен з вас долучиться до створення цієї системи, до її підсилення і до турботи про психічне здоров’я наших військовослужбовців, – зазначила посадовиця.

Окрім того, у квітні Президент також підписав закон, який врегульовує механізм психологічної підтримки військових.

Документ передбачає:

Зазначимо, заходи з ментального здоров’я військовослужбовців є важливим елементом впровадження Всеукраїнської програми з відновлення ментального здоров’я, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Де можна отримати психологічну допомогу захисникам та їхнім родинам

АрміяInform опублікував перелік спеціалізованих центрів та психологів, які надають безоплатну психологічну допомогу в різних регіонах України:

Exit mobile version