Як не отримати штраф за неоновлення військово-облікових даних?

Фото ілюстративне з відкритих джерел

До 16 липня військовозобов’язані мали оновити дані. Хто цього не зробив, може отримати штраф. Адвокат В’ячеслав Шестеріков пояснив, що необхідно зробити військовозобов’язаному, який не встиг оновити військово-облікові дані, щоб не отримати штраф, пише Файне місто з посиланням на Суспільне.

Зокрема, військовозобов’язаний має довести, що не зробив цього з поважної причини, тобто у зв’язку з обставинами, на які не міг вплинути.

Найповажнішою поважною причиною є та, яка випливає зі статті 3 Конституції України, – життя і здоров’я людини визнається в Україні найвищою соціальною цінністю. А раз це найвища соціальна цінність, то очевидно, коли людина хворіє, ця цінність має визнаватися. Відповідно, обставини, пов’язані з хворобою, мають визнаватися поважними. Тому якщо будуть надані відповідні медичні документи, у разі наявності штрафу його можна буде оскаржити, – зазначив юрист.

За його словами, поважними можуть вважатися будь-які обставини, які унеможливили оновлення даних:

Це може бути перебування у відрядженні, хвороба інших членів сім’ї, які потребували постійного догляду і навіть перебування в ізоляторі тимчасового тримання, – додав адвокат.

До слова, за попередніми даними, близько шести мільйонів чоловіків призовного віку досі не оновили свої військово-облікові дані. Про це розповів перший заступник парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, депутат Верховної Ради від фракції “Голос” Андрій Осадчук.

Exit mobile version