В Україні вводять штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру

Фото ілюстративне з відкритих джерел

В Україні вводять штрафи та покарання за образливі повідомлення сексуального характеру та інші форми насильства. Відповідний закон підписав Президент України Володимир Зеленський. Про пише Файне місто з посиланням на сайт Верховної Ради.

Документом пропонується запровадження окремих інструментів, спрямованих на побудову ефективного провадження у справах про адміністративні правопорушення, пов’язаних із домашнім насильством та насильством за ознакою статі. Зокрема, пропонується зобов’язати суди під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язаних із домашнім насильством, насильством за ознакою статті, невиконання термінового заборонного припису в обов’язковому порядку вирішувати питання про направлення осіб на проходження програми для кривдників з обов’язковим обґрунтуванням такого рішення у постанові про адміністративне правопорушення за даною категорією справ.

Одночасно законом запроваджується адміністративна відповідальність посадових осіб у випадку неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини (стаття 173-5 КУпАП) та відповідальність за сексуальне домагання (стаття 173-7 КУпАП). Враховуючи різний суб’єктний склад та правове регулювання домашнього насильства та насильства за ознако статі, склад правопорушення, пов’язаного з насильством за ознакою статі, відокремлюється у нову самостійну норму (стаття 173-6 КУпАП).

Сексуальне домагання, тобто вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які не спричинили тілесних ушкоджень, метою або наслідком яких є приниження гідності особи, зокрема шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого або образливого середовища тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1360 до 2720 гривень), – йдеться у документі.

Крім штрафів, можливі покарання у вигляді громадських робіт від двадцяти до тридцяти годин. Дії, вчинені відносно особи, яка перебуває у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування, – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

Читайте також: Повістки можуть надсилати поштою: пояснення від Міноборони

Exit mobile version