Акція «Тиждень донорства крові» триває у Тернополі (Відео)

Фото: Файне місто

У Тернополі діє акція «Тиждень донорства крові» до Всесвітнього Дня донора. Вона триватиме у місті до 14 червня, тому всі охочі ще можуть взяти участь та здати кров для порятунку цивільних пацієнтів і поранених військовослужбовців, пише Файне місто

Я вже втретє здаю кров. Загалом не так багато, але я підписана на телеграм-канали різні і побачила, що буде тиждень донорства, і вирішила, що якраз вже пройшло досить часу від останньої здачі. Я подумала, що якраз чудово, що я прийду під час тижня донорства. Рекомендації щодо підготовки є на всіх можливих сайтах. Нічого складного немає, нехай всі приєднується, – розповіла донорка Ольга.

Донати або донації для військових

Дівчина наголосила, що захисникам потрібно постійно допомагати. Це можуть бути донати або донації.

Це донація, яку може зробити кожен, хто не має коштів, щоб зробити донат грошима для армії. Тобто це те, що можуть зробити всі для військових. Я думаю, будь-яке залучення, будь-яка присутність всіх цивільних в житті військових є дуже важливою і дуже цінною, – додала Ольга.

Де у Тернополі можна здати кров

Як розповів голова ГО “Я Донор” Олександр Хома, всі охочі від 18 років зможуть стати донорами крові. Акція триватиме по п’ятницю, 14 червня. Кров прийматимуть з 8:00 до 13:00 у Тернопільському обласному центрі служби крові, що за адресою: м. Тернопіль, вул. Клінічна, 8. З собою потрібно мати паспорт, водійське посвідчення або мобільний телефон із застосунком Дія

Окрім цього, кров усіх груп та компоненти приймають не тільки цього тижня акції, а щодня у будні. Її очищують та передають як цивільним, так і військовим.

Як зазначив голова ГО, за 11 червня у центрі служби крові були близько 50 донорів. Планується, що їх буде 50-60 в день.

Які ліки не можна вживати перед донацією крові

Будь-який препарат, наприклад, анальгетик, аспірин, препарат від тиску – ми перед донацією забороняємо приймати людям, які хочуть здати кров. Всі препарати можна вживати після донації. Якщо людина хворіла, вона можу бути донором через 2-3 тижні після одужання. Якщо пили антибіотики – також через 2-3 тижні. Так само і нестероїдні протизапальні препарати. Це не є протипоказ, лікар-терапевт дивиться, на що хворіє людина, і тоді вирішує, чи можна приймати таку людину, – сказала лікар-терапевт Віра Борейко.

Медик зазначила, що у Тернополі люди зацікавлені у тому, щоб здавати кров. За її словами, вони розуміють, який це внесок.

Також лікарка додала, у місті є найбільша потреба у всіх резус-нагативних групах та 4+.

Як підготуватися до донації крові

Як зазначають на сайті Донор.UA, їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Неправильне харчування впливає на якість крові, тому є протипоказанням до донорства. Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому. Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові, а й ризик для життя іншої людини.

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радять відмовитися від такого списку продуктів або препаратів:

Куріння – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.

Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.

Що можна їсти перед донорством крові

Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок слід з’їсти за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м’яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кроводачі.

Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.

Читайте також: Зарплата до 45 000 гривень: на Тернопільщині є майже 2 тисячі вакансій 

Exit mobile version