В Україні подорожчав тариф на електроенергію (Оновлено)

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Уряд остаточно не ухвалив рішення щодо встановлення нових тарифів на електроенергію для населення. Відтак, подорожчання світла наразі не буде. Про це пише Файне місто з посиланням на першого заступника голови комітету енергетики та ЖКП у Верховній Раді України Олексія Кучеренка.

Сьогодні питання тарифів на електроенергію урядом не розглядалося – не було поставлено з голосу в порядок денний. Хоча всі знали, що рішення має бути прийнято, – заявив Кучеренко.

На думку представника профільного комітету, це може пояснюватися непопулярністю такого рішення.

Зрозуміло, що це рішення мало кому подобається… Якщо уряд впевнений у своєму рішенні і воно є обґрунтованим та необхідним, то які можуть бути зволікання з його прийняттям?, – зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в уряді планують з 1 червня підвищити тариф для побутових споживачів, які споживають на місяць понад 100 кВт, з 2,64 грн до 4,8 грн/кВт.

Оновлено

Кабмін підняв тариф на електроенергію до кінця квітня наступного року. Про це повідомляє Міністерство енергетики із посиланням на міністра Германа Галущенка за підсумками засідання уряду 31 травня.

В повідомленні Міненерго йдеться, що для індивідуальних та колективних побутових споживачів встановлена єдина фіксована ціна на рівні 4,32 грн/кіловат на годину до 30 квітня 2025 року.

Відомство додає, що протягом опалювального періоду – з 1 жовтня 2024-го по 30 квітня 2025 року – діятиме пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки – 2,64 гривень за кіловат-годину при споживанні до 2000 кіловат на годину на місяць.

«Нічний тариф» для тих, у кого встановлений двозонний лічильник, складатиме 2,16 гривень за кВт*год.

Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об’єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси, – прокоментував Галущенко.

При цьому, за його словами, тарифи ще якийсь час не змінювалися б, якби Росія не атакувала енергетичну інфраструктуру України. За словами Галущенка, попередній тариф на рівні 2,64 гривень покривав лише третину реальної вартості електроенергії. Ринкову вартість міністр оцінив у «майже 7,5 гривень за кВт*год.

Міненерго прогнозує, що за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кіловат-годин сума в платіжці за електроенергію зросте на 285 гривень.

Читайте також: У червні деякі пенсіонери отримають підвищені виплати

Підготувала Анастасія Гуцол

Exit mobile version