Штрафи для водіїв електросамокатів у Тернополі: що каже влада (Відео)

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Тернополі містяни скаржаться на водіїв самокатів, які порушують правила дорожнього руху та їздять тротуарами і з перевищеною швидкістю. Хоч таке заборонено законом, однак більшість людей цим нехтують. Чи можна у місті ввести додаткові штрафи та хто може карати порушників – відповів Файному місту міський голова Тернополя Сергій Надал.

Правоохоронці не раз реєстрували випадки ДТП з водіями самокатів. До прикладу, одна з них сталася 23 травня у Тернополі. Дві неповнолітні дівчини на електросамокаті врізалися у стовп. Потерпілі з травмами середнього ступеня опинилися у лікарні.

Один із глядачів програми “Наше місто Тернопіль” поставив питання про додаткові штрафи для порушників міському голові Сергію Надалу. Очільник міста зазначив, що на даний момент існують обмеження для самокатів, передбачені законом, з якою швидкістю можуть їхати водії та який має бути захисний одяг і місце де вони можуть пересуватись.

Ми можемо приймати ті рішення, на які маємо право, які нам надані законом. Тобто ми не можемо вводити самостійно додаткові штрафи, які не передбачені адміністративним кодексом чи іншим законодавством. (…)
У разі порушень та затримання на місці мають притягати до відповідальності. В першу чергу – працівники правоохоронних органів, – сказав мер Тернополя.

Також посадовець не вважає, що електросамокати, які можна взяти у прокат, є небезпечними, адже у транспортний засіб вже закладено швидкість, яку він не може перевищувати. На його думку, більшу небезпеку становлять саме ті самокати, які є куплені за власний кошт.

Звісно, ми будемо намагатись контролювати дотримання правил дорожнього руху, але всі мають розуміти, що є важливіша робота, аніж стояти і слідкувати за тими, хто їздить на самокатах. По факту встановлення порушення, звісно, ми будемо притягувати до відповідальності, яка сьогодні є передбачена законом, – наголосив Сергій Надал.

Яких правил повинні дотримуватися водії електросамокатів

Верховна Рада України у лютому 2023 року ухвалила документ №8172, який підтримали 259 парламентарів. Президент підписав його наприкінці березня, а вже 4 квітня 2023 року він набув чинності.

Головна зміна полягає у тому, що електросамокати, гіроскутери та інша подібна техніка (саме електрична) офіційно визнаються транспортними засобами. Оскільки такі засоби для пересування вважаються транспортом, то люди, які користуються ними, вже вважаються не пішоходами, а водіями у дорожньому русі.

Користувачам такого транспорту треба дотримуватися основних правил руху:

Їздити по тротуарах на електросамокатах і гіроскутерах заборонено! Правила стосуються як власного, так і прокатного транспорту.

Читайте також: П’яний житель Тернопільщини вкрав авто і потрапив на ньому у ДТП

Автор: Наталя Ярославська

Exit mobile version