Спалах сказу виявили на Тернопільщині: де запровадили карантин

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

На Тернопільщині зафіксували спалах сказу. Карантинні заходи ввели у селищі Скала-Подільська, а до загрозливої зони потрапили 4 сусідні села. Про це пише Файне місто з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

Як з’ясувалося, хворий на сказ кіт покусав трьох людей. Спеціалісти ветеринарної медицини провели відбір патматеріалу для дослідження на сказ. Діагноз підтвердили у Тернопільській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби.

На засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії затвердили план заходів з локалізації і ліквідації спалаху сказу тварин. У загрозливій зоні опинилися 4 населені пункти:

Згідно затвердженого плану, проведуть облік всіх собак і котів у цих селах. Тваринам проведуть вакцинацію. Також обстежать мисливські угіддя, аби знайти можливі трупи бродячих собак, котів та інших диких звірів. Карантинні обмеження діятимуть 60 днів.

Довідка

У Держпродспоживслужбі нагадують, що сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому або постраждалій своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча.

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.

Дієвий засіб профілактики для недопущення сказу тварин – обов’язкове щорічне щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини.

Читайте також: На Тернопільщині завдали понад 200 000 грн шкоди через сміттєзвалище

Exit mobile version