Власниця пасіки поділилася порадами, як правильно вибрати мед

як правильно вибрати мед

Фото: unsplash.com

Зараз на ринку є великий вибір меду: його продають і на полицях в супермаркетах, і просто на тротуарах. Але як правильно вибрати мед, щоб не натрапити на неякісний продукт? Розповідає тернополянка Інна Свідерська, яка разом з чоловіком вже декілька років розводить бджіл на власній пасіці.

Як правильно вибрати мед

За словами Інни, виявити неякісний мед відразу не так вже й легко.

Спочатку відчуйте запах меду і спробуйте його на смак. Справжній мед володіє специфічним, яскраво вираженим запахом, а його аромат властивий для рослини, з якої він був виготовлений. Якщо мед не має запаху або пахне кислинкою – можливо, він виготовлений з цукрового сиропу або неправильно зберігався. Також при покупці вас повинні насторожити бульбашки на поверхні меду, кислуватий запах, розшарування. Пам’ятайте – якісний мед після кристалізації має однорідну консистенцію.

Також Інна радить купувати зрілий мед. Адже якісний продукт може зберігатися надзвичайно довго – навіть у гробниці фараона знайшли мед, якому налічувалося понад 3000 років. І він був придатний до вживання!

Як перевірити мед вже вдома

Якщо ви вже придбали мед, але хочете перевірити його на придатність, можете зробити це за допомогою наступних способів:

  1. Хороший мед повністю розчиняється в трохи теплій воді, надаючи їй жовтуватого забарвлення.  Ніякого осаду чи пластівців там не повинно бути.
  2. У водяний розчин меду додайте декілька крапель настойки йоду. Якщо мед неякісний і містить борошно або крохмаль, розчин забарвиться у синій колір.
  3. Занурте в мед паличку. Якщо продукт справжній, то він буде тягнутися довгою безперервною ниткою,  утворюючи на поверхні меду гірку, яка потім повільно розійдеться. Фальшивий же мед буде рясно стікати і скрапувати з палички вниз.

В останні роки відмова від цукру перетворилася на тренд. На противагу цьому краще вживайте справжній мед. Він більш калорійний, проте значно солодший за цукор, тому багато ви його не з’їсте. А як правильно вибрати мед, ви вже знаєте!

Вікторія Чорній

Читайте також: «Бджільництво має свої проблеми, але зупинятися ми не плануємо»: тернополянка розповіла про сучасний підхід до сімейної пасіки

Exit mobile version