На Тернопільщині завершився всесвітній тиждень імунізації (Відео)

Фото: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб

У межах Всесвітнього тижня імунізації, який тривав з 24 по 30 квітня, діти і дорослі на Тернопільщині могли безкоштовно зробити щеплення від небезпечних хвороб. Також люди консультувалися із лікарями щодо свого здоров’я. Про особливості вакцинацій Файному місту розповіла лікарка-педіатр амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №4 Наталія Калиновська.

В Україні національний календар профілактичних щеплень передбачає щеплення проти 10 захворювань.

По національному календарю щеплень першу вакцину дитина отримує в перший день життя – це від вірусного гепатиту В. На третій день життя, при виписці з пологового будинку, дитина отримує вакцину БЦЖ, – розповідає Наталія Ігорівна.

За словами лікарки, вакцинація – це єдиний надійний та дієвий метод запобігти багатьом інфекціям. Медик запевняє, що всі вакцини є безпечними для життя і здоров’я дитини.

Батьки зараз здебільшого з довірою ставляться до вакцинації. Раніше в нас були відмови, досить багато відмов, зараз дедалі менше і менше, – відзначає педіатр.

Надія Калиновська стверджує, що більшість батьків віддає перевагу вакцинам з аптек, але переконує, що різниці між придбаними в аптеці та державними практично немає. Найпопулярнішою серед додаткових вакцин є “Превенар” – вакцина проти пневмококової інфекції.

Є батьки, які, наприклад, обов’язкові вакцини роблять нашими державними вакцинами, а всі додаткові вони купляють. В нас є досить багато діток вакцинованих обов’язковими вакцинами і практично всіма додатковими, які існують, які зареєстровані в Україні, – додала фахівчиня.

Також лікарка спростувала міф про вакцинацію. Згідно міжнародними рекомендаціями ВООЗ, мочити місце вакцинації та гуляти дозволяється, а місце вакцини – передня поверхня стегна.

Вакцинація на Тернопільщині

Як повідомляють у Тернопільському обласному центрі контролю і профілактики хвороб, Тернопільщиною курсували вакцинальні автобуси. Фахівці надавали консультації жителям багатьох громад та робили щеплення.

Впродовж виїзду вакцинального автобусу у Великогаївській громаді 30 квітня щепили 83 особи:

Також фахівці здійснили:

Фото: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб

У Зборові вакцинацію від дифтерії та правця провели 57 дорослим та 18 дітям вакцинами:

Фото: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб

29 квітня у Борщеві впродовж виїзду вакцинального автобусу провакцинували 57 осіб:

Під час роботи автобуса – окрім вакцинації – можна було перевірити своє здоров’я за допомогою безкоштовних обстеження артеріального тиску та вимірювання глюкози в крові (62 особи), а також швидкісного тестування на:

Фото: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Також фахівці Тернопільського ОЦКПХ працювали у Теребовлянській, Вишнівецькій, Бучацькій, Кременецькій, Бережанській та Тернопільській громадах.

Читайте також: У Тернополі жінка народила здорового хлопчика після двох кесаревих розтинів (Фото)

Автор: Володимир Вівсянник

Exit mobile version