На Тернопільщині відновили дзвін годинника, який не працював понад 20 років (Фото)

У Зборові на Тернопільщині відреставрували та запустили дзвін баштового годинника. Він не працював понад 20 років. Про це пише Файне місто з посиланням на міського голову Зборова Руслана Максиміва.

Баштовий годинник із дзвоном знаходяться на ратуші, що по вул. Б. Хмельницького, 24. Раніше ратуша знаходилася в іншому місці, але була повністю зруйнована. Однак механізм годинника, направляючі та циферблати були збережені. В кінці 80-х років була споруджена нова ратуша (копія з оригіналу), в якій змонтували сам механізм баштового годинника.

Фото: Руслан Максимів

Систему механізму потрібно заводити кожні 32-і години. Щоправда, сам дзвін, який сповіщав про годину жителів, міста не працював більше 20-ти років, – зазначив Руслан Максимів.
Фото: Руслан Максимів

23 квітня 2024 року вдалося відреставрувати та запустити механізм дзвону. Його також потрібно заводити в ручну, а ще можна виставити денний та нічний режим.

Фото: Руслан Максимів

Як додав міський голова Зборова, баштовий годинник виготовлений в 1931 році польським майстром Міхалом М’ясовичем, який був засновником і власником Першого національного заводу баштових годинників в Кросно (1901), майстром годинників і підприємцем, багаторазовим лауреатом національних і міжнародних промислових виставок, в тому числі в 1908 році золотим медалістом Міжнародної промислової виставки в Парижі за баштовий годинник. Міхал М’ясович замовляв дзвони для своїх годинників у ливарному цеху дзвонів і металів Кароля Швабе в Білій та ливарному цеху дзвонів родини Фельчинських у Калуші.

Читайте також: Бібліотечний АртГараж будують у Чорткові (Відео) 

Фото: Руслан Максимів
Exit mobile version