Фото з москви та безліч імен: хто така Марія Смолей, яка дискредитує ексголову Тернопільської ОВА та ЗУНУ

Днями у соцмережах виникла палка дискусія щодо так званого«бронювання» ексочільника Тернопільської ОВА Володимира Труша.

Профіль у соцмережах з іменем «Марія Смолей» написав, що у Західноукраїнському національному університеті мали б забронювати від мобілізації її чоловіка – викладача університету, а натомість хочуть вберегти від призову колишнього голову Тернопільської ОВА Володмира Труша.

Як вдалося з’ясувати згодом, так звана Марія Смолей використала у дописі ім’я та прізвище 67-річного викладача-пенсіонера, який не працює в університеті з 2008 року. Такі інформаційні вкиди від ботів, схоже, спрямовані на те, щоб не тільки дискредитувати Володимира Труша і ЗУНУ, а й поширити наративи, які зривають мобілізацію.

Хто ж такий її чоловік – вигадана Смолей все ніяк не може розповісти!

– Смолей – може то моя дівоча фамілія! Не чіпляйтеся до 67-річного викладача, він не є моїм чоловіком. Я не вказувала прізвище свого чоловіка, я не хочу його підставляти, він і так був противником того поста. Я буду подавати до суду на сайт «Тернополяни». Порадьте до кого можна звернутися за правовою допомогою? – йдеться в останньому дописі фейкового профілю.

Ірина чи Марія?

Щоб з’ясувати, хто така Смолей, «Тернополяни» провели розслідування.

З фотографіями так званої Марії Смолей у соцмережах ми знайшли щонайменше 4 профілі – 2 у Instagram та два у Facebook. Цікаво, що людина з ідентичними фото підписана як Марія Смолей з Тернополя, а на іншій сторінці – Ирина Дрижал-качуровская з Хмельницького. З цими ж світлинами знаходимо ще два профілі в Instagram. Тут жінка теж є Іриною Дрижал.

Усі профілі «Ірини-Марії»:

  1. https://www.instagram.com/drijal24?igsh=MWttYnRmbHNvOXFhNA%3D%3D&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2wo5HJRvtQyOldTWxZl165UAsLyAJHxdKtZCPj52nIwWc0Yzf9CtVTEPA_aem_AdnewO14ex2UQVmaQVm9OdM_1pT-Lzl2jvVpXLKXxvx-h202iUsI0pvwC4q3sImxOwjJzOPqGGg95OayAtocZfq8
  2. https://www.instagram.com/irinadrizhal?igsh=YnZkM3E0YmJmdHdr&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2VUHF66lEZ5S5uecbvc1iuk6JfeTKRSI4NoExCMD4V3h98RKPYUsC40yY_aem_AdnE8JJMlMfSCY6ELe4h9f6WgTp36cbQCgu22eyXukDcr1ElPeFBxdJA8R5jOnF8SGl6W9amMeIo3JFdsQDMOgoA
  3. https://www.facebook.com/profile.php?id=100020758432873
  4. https://www.facebook.com/profile.php?id=100082584429724

«Красівая масква»

Найцікавіше, що сторінка Качуровської (чи то Дрижал) рясніє фотографіями з росії, зокрема з москви. Світлини датовані 2019-2021 роками. Особливої уваги заслуговує фото «Марії» з російського парку Горького з надписом Stand With Ukraine.

Інші локації з фотосесій жінки не менш шокують – ГУМ (державний магазин в москві), парк «Заряддя», набережна москви-ріки, садиба Царицино, московський житловий масив «Нові Ватутінки». Також вона оприлюднювала фото з дочкою, яка, схоже, також живе в росії.

Аби розставити всі крапки над і, «Суспільне» звернулося за коментарем до особи, яка іменує себе Марією Смолій. Журналісти зв’язалися з нею через соцмережі. Як не дивно, отримали повідомлення, що вона занедужала і пообіцяла прокоментувати ситуацію наступного тижня.

У Тернополі працює ціла ботоферма

Під дописом фейкової Марії Смолей спостерігається підозріла активність. Складається враження, що довкола цього допису працює ціла ботоферма. Безліч поширень та коментарів написано такими ж підозрілими профілями, як і «Марія Смолей». Цікаво, що усі «користувачі» цілком підтримують «Марію» і немає жодних припущень, що інформація – вигадана.

Тернопільські сайти – прихильники російськомовних ботів?

Попри такі фото та російськомовні підписи під ними, деякі тернопільські видання все ж стали на захист фейкової Марії Смолій. Вони оприлюднили декілька матеріалів, у яких назвали наше видання «скандальним» та звинуватили у брехні.

Йдеться про сайт колишнього наркозалежного та газету журналіста, який вважає себе місцевим медіамагнатом. Відомо, що згадані особи шукають будь-яку можливість забронюватися від мобілізації. Аби дискредитувати Володимира Труша, ЗУНУ та наше видання, вони розгорнули цілу інформаційну кампанію. Підозрюємо, що за немалі кошти. То хто ж стоїть за відбілюванням проросійської вигаданої особи через тернопільській сайти? Ми готуємо звернення, аби відповідь на це питання дала Служба безпеки України.

Exit mobile version