Тернополяни заплатять газовикам 16 мільйонів гривень за техобслуговування

Фото: Сергій Лупак

У всіх багатоквартирних будинках Тернополя проведуть технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання. Роботи розпочали виконувати працівники Тернопільміськгаз. Вартість на кожен будинок різна – від 1000 грн до 50 000 грн. Суму по будинку розділять на кожного абонента. Загалом містяни заплатять газовикам 16 мільйонів гривень. Про це пише Файне місто з посиланням на голову правління ОСББ Сергія Лупака.

Як зазначив Сергій Лупак, у Тернополі лише третій день проводиться техобслуговування газових мереж в багатоквартирних будинках. Він зауважив, що потрібно бути на місці з працівниками організації та здійснювати своєрідний контроль за виконанням робіт.

Рекомендація – якщо у вас в будинку уже є оголошення з визначеною датою виконання робіт по ТО, знайдіть співвласника, хто зможе бути присутній в час виконання робіт. Це полегшить роботу працівникам, щоби потрапити в під’їзд і комунікувати із власниками квартир. Звісно, краще щоби був Голова правління ОСББ ( це для будинків де ОСББ), – пояснив голова правління.

Як проводиться техобслуговування у будинках

Як приклад він навів, що 17 квітня по вул. Патріарха Любомира Гузара провели технічне обслуговування газових мереж. Дані будинки (1974р. та 1975р.) змішаного типу, тобто є кухні загального користування та квартири.

Розпочали роботи в 9:00 год. Працівники перевірили мережі, що йдуть по фасаду, змастили крани, що йдуть на стояки ззовні, внутрішні крилові – не усі. Вони виявили на зовні два витоки газу та одразу їх ліквідували.

Після того пішли на загальні кухні, де також було виявлено декілька витоків газу, одні було ліквідовано одразу, а на інші потрібно було викликати аварійну 104, через те, що засіб обліку опломбований. На запитання, чому не оглядають квартири, відповіли, що якщо власники почують запах газу, то нехай телефонують в аварійну. Кажу, в правилах пише, що ТО здійснюється від запірної арматури на входів в будинок до запірної арматури перед засобом обліку, а в квартирах є ж також дані лічильники!!!- чекайте інженера – відповіли.
В правилах прописано, що потрібно тиснути мережі тиском, кажу ви тиснули, кажуть так – ротом! І? – Усе добре – тиск не падає !. Вперше чую про такий метод!, – написав Сергій Лупак.

Також голова правління ОСББ зауважив, що заміри довжин газових мереж проводили не рулеткою.

Кажу, в правилах прописано і інші роботи, їх хто буде виконувати?
Чекаємо інженера.
Отож, приїхав керівник відділу.
Після певного спілкування почали очищати газові мережі від корозії та бруду.
Обстежили мережі в квартирах котрі на початку ТО не планували обстежувати ( не усі, бо власників квартир не було дома, а платити будуть).
Зваркою приварили гачки, котрі відійшли від будинку та на котрих кріпилися газові мережі.
Фарбування газових мереж – не входить у ТО, прикро.
В зошиті записали кількість кранів та їх діаметр.
Для випробовування тиском газових мереж уже підключили манометр. По одному будинку тиск постійно падав, шукали причину до 16:15 год. – витік знайшли та ліквідували, – розповів Сергій Лупак.

На запитання, як працівники будуть проводитити обстеження частини газової мережі, що знаходиться в квартирі та йде до запірної арматури перед лічильником, а власника немає – відповіли “шляхом заміру чи є витік газу при вхідних дверях у квартиру”.

Дивує пасивність співвласників – просилося позакривати крани перед лічильниками. Оголошення було на дошці оголошень так і в групі будинку……
Що можна сказати уже по завершенні….
БЕЗПЕКА!!!
Безпека одного, це безпека усіх!
Це добре, що виявили дані витоки газу та їх оперативно ліквідували!!!
Не напрацьована та не злагоджена робота виконавців робіт, можливо через те, що це лише початок.
Потрібно, щоби при виконанні робіт з ТО був представник будинку для комунікації з власниками квартир, – додав голова правління.

У підсумку Сергій Лупак зазначив, що ціна на будинок 15 000-50 000, якщо проводити роботи лише по газових мережах, що йдуть по фасаду будинку, не заходячи в квартири – то це занадто дороге технічне обслуговування. Він додав, що абоненти Тернопільміськгаз заплатять за ТО газових мереж, згідно переліку розміщеного на сайті, трішки більше 16 мільйонів гривень.

Свій будинок ви зможете знайти в посиланні та побачити орієнтовну вартість робіт з ТО на будинок та на квартиру.

Читайте також: У Тернополі ремонтуватимуть 30 котелень і 5 паливних підприємств (Графік відключень гарячої води)

Exit mobile version