18 липня – «Свято Місяця». Чим особливий цей день

18 липня свято, місяць

Фото: depositphotos.com

У день 18 липня відзначаються іменини Афанасія Афонського, а ще цю дату вважають «Святом Місяця». Про звичаї, традиції та прикмети цього дня читайте далі.

18 липня – день пам’яті преподобного Афанасія

Афанасій (Панас) Афонський – візантійський монах, який став засновником Великої Лаври – першого і головного монастиря на грецькій горі Афон. Історія його життя була непростою: хлопчик рано став сиротою і виховувався черницею, яка стала для нього прикладом у всьому. Разом з нею він навчився молитися, дотримуватися посту, а згодом і сам став монахом. Згідно переказів, Афанасію кілька разів являлася Божа Мати.

Чому 18 липня відзначають «Свято Місяця»

Саме на Опанаса в народі здавна відзначали «Місяцеве свято», адже вважалося, що саме цього дня народилося нічне світило. Цієї ночі проводили різні обряди та ворожіння, пов’язані з місяцем:

Спостерігаючи за нічним світилом, люди просили в нього благ для себе та своєї родини.

Прикмети на 18 липня

Наші предки пильно стежили за місяцем цього дня: якщо він «перебігав» з одного місця на інше та вигравав кольорами, то слід було чекати хорошого урожаю. У випадку, якщо місяць був ясним та яскравим, осінь мала бути сухою і погожою.

Ось ще декілька народних прикмет, пов’язаних із днем 18 липня:

  1. Небо в хмарах жовтуватого кольору – слід чекати на дощ.
  2. Місяць великий і затуманений – зіпсується погода.
  3. Світлий, майже білий і виблискуючий місяць віщував холодну і суху погоду.

Ось такий цікавий день 18 липня! Хай він буде вдалим для вас!

Читайте також: Різдво Іоана Предтечі та свято Івана Купала, які відзначають 7 липня, не мають нічого спільного, – Православна Церква України

Exit mobile version