«Обмежено придатних» військовозобовʼязаних більше не буде та призов з 25 років: Президент підписав нові закони

Володимир Зеленський // Фото з мережі Інтернет

Президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав Закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років, ухвалений Верховною Радою ще в травні 2023 року (проєкт № 9281). Він набрав чинності на наступний день після його опублікування, пише Файне місто.

Закон було прийнято, оскільки тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважалося недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період. Тобто мобілізації підлягатимуть чоловіки від 25 до 60 років.

«Обмежено придатних» військовозобовʼязаних більше не буде

Також Президент підписав Закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (законопроєкт №10313), яким передбачено, що громадяни, визнані раніше обмежено придатними, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців з дня набрання чинності цим Законом з метою визначення придатності до військової служби. Цей Закон набере чинності через місяць після опублікування.

Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов’язаного

Ще один важливий Закон повернуто з підписом Президента – про е-кабінет військовозобов’язаного (законопроєкт № 10062). Закон було прийнято 16 січня 2024 року. Зокрема, Закон дасть можливість створити Реєстр військовозобов’язаних, який буде взаємодіяти з іншими реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних.

До Реєстру вноситимуть персональні та службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Зокрема, у реєстрі з’являться такі персональні данні, як:

Внесена до Реєстру інформація про призовника, військовозобов’язаного або резервіста є конфіденційною. Згода призовників, військовозобов’язаних та резервістів на обробку їх персональних даних для цілей Реєстру не потрібна.

Через е-кабінет громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних.

Читайте також: У Тернополі ще 330 захисників отримають по 10 000 гривень на спорядження

Exit mobile version